Ga naar de inhoud
Oudejaarstrekking

Hoofdprijs Staatsloterij gevallen in Doorn, inwoner 30 miljoen rijker

archieffoto Beeld © ANP

Voor iemand in Doorn is het nieuwe jaar erg goed begonnen. Daar is namelijk de hoofdprijs van de Staatsloterij gevallen en is iemand in één klap 30 miljoen rijker. De winnaar kan zich pas vanaf morgen melden, want vandaag is de klantenservice van de Staatsloterij nog dicht.

Het winnende lot heeft de combinatie FF 41849. De winnaar had een heel lot en heeft deze online gekocht. De prijs wordt daardoor automatisch bijgeschreven op het opgegeven bankrekeningnummer. Dat is de standaardprocedure bij loten die online zijn gekocht. 

Meer miljoenenprijzen waren er niet te vergeven, maar in Dieren, Hellevoetsluis, Borne, Coevorden en Tilburg zijn loten verkocht waar een prijs van 100.000 euro op is gevallen.

Zij
Lees ook:
Zij werden in één klap miljonair: 'Op de wc kwam ik erachter dat ik 10 miljoen had'

Mensen die een lot in de winkel kopen, moeten bij een grote geldprijs verplicht langskomen bij de Staatsloterij om de uitbetaling te regelen. "Toch nodigen we ook mensen met een online lot altijd uit, alleen al om gewoon een gesprek te voeren over het geld", zegt een woordvoerder. "Tijdens zo'n gesprek hebben we het over een plan dat gemaakt kan worden voor het geld en brengen we mensen in contact met bijvoorbeeld financieel adviseurs."

Miljonairsdiner

Ook organiseert de loterij elk jaar een zogeheten miljonairsdiner dat ook wel een lotgenotendiner wordt genoemd. "Daarvoor nodigen we allemaal mensen uit die in het verleden grote prijzen hebben gewonnen. Die kunnen daar dan met elkaar over praten, want alleen andere winnaars snappen wat je is overkomen, ook omdat veel mensen verder vaak graag anoniem blijven."

Dat een oudejaarslot voor veel mensen traditie is bleek ook dit jaar. Maar liefst 7,1 miljoen mensen kochten een lot, waarvan zo'n 3,4 miljoen hele en 4,7 miljoen halve. Toch is de kans dat je de hoofdprijs wint heel klein, rekenden we uit.

De kans is groter dat je:

  • Acht keer op rij 6 gooit met een dobbelsteen (die kans is 0,000000595, dus 4,25 keer groter)
  • In Nederland wordt getroffen door de bliksem (die kans is 0,0000005, dus ruim 3 keer groter)
  • In Nederland in het verkeer overlijdt (die kans is 0,000042375, gebaseerd op het aantal verkeersslachtoffers dat vorig jaar viel, dus bijna 267 keer groter)
  • Een parel vindt in je oester (die kans is 0,000067, uitgaande van de schatting dat er in één op de 15.000 oesters een parel zit, dus 478 keer groter)
  • 21 keer op rij in het casino wint aan de roulettetafel door alleen op rood of zwart in te zetten (die kans is 0,000000268, dus bijna 2 keer groter)
  • Binnen drie keer proberen de juiste pincode van een gevonden pinpas raadt (die kans is 0,0003, dus 2142 keer groter)