Ga naar de inhoud
Weinig oogletsel

Ondanks vuurwerkverbod wat ongelukken: handen eraf

Beeld © ANP

Er gold een vuurwerkverbod, maar toch werd er vannacht behoorlijk wat geknald. Dat ging wel eens mis: zo is een man in Rotterdam volgens RTV Rijnmond een hand en een voet kwijtgeraakt.

In Berkel en Rodenrijs raakte een man zwaargewond aan zijn voet. Ooggetuigen melden dat iemand vuurwerk wilde afsteken, maar dat het wegrolde en bij de voet van de man ontplofte.

In Kootwijkerbroek is een jongen een hand kwijt geraakt na een ontploffing van vuurwerk. Een andere jongen raakte gewond aan zijn gezicht.

Incidenten
Lees ook:
Incidenten jaarwisseling op een rij: ongelukken, geweld en branden

De spoedeisende hulp (SEH) in Ziekenhuis Gelderse Vallei meldt dat er zeven slachtoffers met letsel door vuurwerk zijn behandeld. Twee van hen raakten gewond door carbidschieten.

In Nieuw-Vennep is een 51-jarige man zwaargewond door vuurwerk. Het vuurwerk werd mogelijk door een persoon in zijn tuin gegooid. Hij pakte het op en na een ontploffing liep hij letsel op aan zijn hand en been.

Oogletsel

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft een rustige jaarwisseling gehad. Twee mensen kwamen met oogletsel door vuurwerk binnen in het ziekenhuis. In beide gevallen waren de slachtoffers omstanders en was het letsel niet blijvend.

Het ziekenhuis zegt dat er vandaag mogelijk nog meer mensen uit andere regio's naar Rotterdam worden gebracht, maar dat dit waarschijnlijk niet leidt tot een grote toename van het aantal slachtoffers.

Bekijk ook: Nederland trekt zich weinig aan van vuurwerkverbod

00:45
Veel mensen merkten weinig van een vuurwerkverbod.

Oogarts Tjeerd de Faber denkt dat de rustige nacht grotendeels te danken is aan het vuurwerkverbod. "Ik kan er dan ook alleen maar voor pleiten dat het vuurwerkverbod een permanente aard krijgt en dat we tijdens komende jaarwisselingen steeds minder patiënten hoeven te helpen", zegt hij.

TikTok-challenge

Bij de afdelingen voor spoedeisende hulp in de ziekenhuizen was het volgens David Baden, voorzitter van de wetenschappelijke beroepsvereniging van spoedeisende hulpartsen, druk. Hij zegt dat er mensen binnenkwamen met brandwonden door het afsteken van vuurwerk. "Het gaat ook om jonge kinderen die een TikTok-challenge deden waarbij je vuurwerk moet uitstampen."

De situatie in de ziekenhuizen was 'beheersbaar', maar volgens Baden ook duidelijk drukker dan vorig jaar. "Dit jaar was het echt niet rustig. Wat vooral opvalt is het aantal mensen dat te veel alcohol en drugs tot zich had genomen."

Woensdag volgen landelijke cijfers over het totale aantal vuurwerkslachtoffers.

Teruglezen:
Lees ook:
Teruglezen: jaarwisseling verliep rustig en beheerst