Ga naar de inhoud
Weinig vuurwerk

Oud en nieuw in Europa: feesten afgelast, mensenmassa's op straat

Het was druk op straat in Londen. Beeld © Getty

Op veel plaatsen in Europa verliep de jaarwisseling rustig. Vanwege de pandemie waren er weinig grote festiviteiten. Wel werd in een aantal hoofdsteden, zoals in het Griekse Athene, vuurwerk afgestoken. Er waren echter nauwelijks toeschouwers op straat vanwege de coronamaatregelen.

In Europese hoofdsteden als Parijs, Berlijn en Rome werden alle vieringen vanwege het coronavirus afgelast. In Madrid vonden slechts beperkt festiviteiten plaats. Daar waren 7000 mensen welkom op een groot plein, vanwege Covid-19 was het aantal bezoekers met zo'n 60 procent teruggebracht. In Engeland, waar nauwelijks maatregelen gelden, waren op straat wel grote mensenmassa's te zien.

In een dorp ten zuidwesten van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen en in het Duitse Hennef bij Keulen zijn een 23-jarige en een 37-jarige man om het leven gekomen bij het afsteken van vuurwerk.

Teruglezen:
Lees ook:
Teruglezen: jaarwisseling verliep rustig en beheerst

Geen vuurwerk in Parijs

Frankrijk zette tijdens de nieuwjaarsnacht meer dan 95.000 politieagenten in om te zorgen dat het op straat rustig bleef. Een traditionele vuurwerkshow in het centrum van Parijs werd afgelast, maar ondanks de coronamaatregelen trok een menigte naar de Champs Elysées. Toch bleef het ook daar rustig op straat.

In de Franse stad Straatsburg arresteerde de politie twaalf personen nadat er ongeregeldheden uitbraken. Twee agenten raakten lichtgewond. In de stad gold een avondklok voor jongeren om problemen te voorkomen.

Berlijn

In Berlijn trad de politie op om te voorkomen dat grote groepen mensen samenkwamen. Na middernacht werd het er rustig op straat. De Duitse televisiezender ZDF zond een live oudejaarsprogramma uit vanaf de Brandenburger Tor, maar ook daar waren toeschouwers niet toegestaan.

Tien
Lees ook:
Tien procent meer meldingen bij hulpdiensten op oudejaarsdag

Omdat in Schotland strenge coronamaatregelen gelden, verwachtten de Schotse autoriteiten dat veel inwoners het nieuwe jaar in Engeland zouden vieren. Op beelden was te zien dat er lange rijen stonden voor nachtclubs in het Britse Manchester en dat het op straat in Londen druk was. De geplande vuurwerkshow in de Britse hoofdstad werd afgelast.

Relschoppers in Rome

De Belgische politie pakte in hoofdstad Brussel 129 mensen op. Dat gebeurde onder meer omdat er vuurwerk werd afgestoken terwijl er een vuurwerkverbod gold. In Rome sloot de politie delen van het centrum af nadat relschoppers vuurwerk naar voorbijgangers gooiden. Er raakte niemand gewond.

Festiviteiten waren wel toegestaan in de Kroatische hoofdstad Zagreb, waar duizenden mensen samenkwamen en naar een grote vuurwerkshow keken. Ook in Poolse steden waren veel bezoekers te zien bij lichtshows. In de Russische hoofdstad Moskou was er een vuurwerkshow bij het Rode Plein. Daar kwamen duizenden bezoekers op af.

Bekijk ook: zo greep de politie in tegen 'oproerkraaiers' in Amsterdam

00:48
De politie moest in de nieuwjaarsnacht ingrijpen rond het Nationaal Monument in Amsterdam. Er werd met vuurwerk naar agenten gegooid. Het was sowieso druk op de Dam, met zo'n 3000 tot 4000 mensen.