Ga naar de inhoud
Explosief poeder

Klaphamer populair door vuurwerkverbod, maar wat is het?

De klaphamer waarmee het in Haaksbergen misging. Beeld © SPS Media

In Haaksbergen is een 12-jarige jongen overleden bij een incident met een zogenoemde klaphamer. Wat er precies gebeurd is, weten we nog niet, maar de politie heeft wel bevestigd dat er een klaphamer bij betrokken was. Wat zo'n ding is, kan Eduard uit Vriezenveen vertellen. Hij raakte vingers kwijt door een klaphamer.

Om te beginnen: de klaphamers zijn geen vuurwerk, en vallen daarom niet onder het vuurwerkverbod.

De klaphamer is van oorsprong een Vlaamse traditie. Daar worden bij huwelijken een soort saluutschoten gegeven met zo'n hamer, of een variant die een 'vijzelorgel' wordt genoemd. Volgens de krant Tubantia is het ook in verschillende Twentse dorpen een decennialange traditie. Door het vuurwerkverbod is de populariteit van de klaphamer de afgelopen twee jaarwisselingen toegenomen, schrijft de krant.

Zwaar stuk metaal

Een klaphamer bestaat uit een zwaar stuk metaal, dat kan draaien in een stellage. Onder de hamer wordt een explosief poeder neergelegd. Door de hamer op het poeder te laten vallen, ontploft het poeder met een flinke knal. In dit filmpje zie je hoe dat werkt:

Dodelijk ongeluk Haaksbergen door deze klaphamer

01:06
Dodelijk ongeluk Haaksbergen door klaphamer

Dat het knallen met een klaphamer flink mis kan gaan, heeft Eduard Kerkdijk uit het Twentse dorp Vriezenveen eind 2015 aan den lijve ondervonden. "Ik gebruikte toen twee poeders, die ik zelf gemengd had. Toen ik ermee naar buiten liep, ontplofte het mengsel in mijn handen."

Eduard belandde door de explosie in het ziekenhuis, waar hij een aantal dagen in coma lag. Door het ongeluk mist hij twee en een halve vinger. "Ik heb heel veel geluk gehad, het had ook anders kunnen aflopen."

Vonkje

Ook in Haaksbergen ging er dus iets ernstig mis met een klaphamer, waardoor twee jonge jongens die stonden te kijken, ernstig gewond raakten. Eén van de jongens overleefde het ongeluk niet. De recherche onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Jongetje
Lees ook:
Jongetje (12) overleden na explosie met 'klaphamer', man aangehouden

Eduard heeft ook geen idee wat er mis kan zijn gegaan. "Bij mij kwam het waarschijnlijk door statische elektriciteit, waardoor er een vonkje van mijn fleecevest oversprong op het poeder. Maar een klaphamer zelf is niet gevaarlijk. Als de stellage goed in elkaar zit, en het poeder niet instabiel is, dan kan er eigenlijk niet zoveel misgaan."

Volgens Eduard zijn de benodigde poeders niet zomaar in de winkel te koop, maar is er ook geen verbod: "Het is te klein en onbekend, dus wordt het net als carbidschieten gedoogd."