Zoals RTL Nieuws gisteren al wist te melden, wordt Sigrid Kaag minister van Financiën in het nieuwe kabinet. Dat heeft zij nu ook in een verklaring naar buiten gebracht. Bovendien wordt ze vicepremier.
Kaag is de eerste vrouwelijke minister van Financiën. Ze noemt haar post op Financiën 'cruciaal' bij de uitvoering van de 'ambitieuze plannen' die de partijen hebben voor de komende jaren.
Polarisatie tegengaan
Als vicepremier ziet ze ook een belangrijke verantwoordelijkheid voor zichzelf weggelegd. "Dan denk ik met name aan het tegengaan van de polarisatie in politiek en in de samenleving."
Kaag heeft veel ervaring binnen de Verenigde Naties, maar heeft geen specifieke ervaring in de financiële sector. Ze is de afgelopen jaren minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking geweest en later minister van Buitenlandse Zaken. Zij stapte op na de chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan nadat de taliban daar de macht hadden overgenomen.
Eerder deze week werd al bekend dat D66 de ministerspost op Financiën had opgeëist. Het is al jaren gebruikelijk dat de op een na grootste partij in een regeringscoalitie de schatkistbewaarder levert. Maar ook zittend minister Wopke Hoekstra van het CDA had naar verluidt graag door willen gaan.

Politiek cruciaal ministerie
Financiën is een prominente en populaire plek op een politiek cruciaal ministerie, zegt parlementair verslaggever Fons Lambie: "Voorgangers als Gerrit Zalm, Wouter Bos, Jeroen Dijsselbloem en Wopke Hoekstra waren in no-time de populairste ministers. Voor Wim Kok bleek het in de jaren '90 een opstapje naar het Torentje."
Namens het CDA wordt Wopke Hoekstra vicepremier. Hij liet al eerder weten toe te treden tot het kabinet. Welke post hij krijgt, is nog onbekend. Het lijkt erop dat hij minister van Buitenlandse Zaken wordt.
Ook een andere minister van het huidige kabinet keert terug in het nieuwe kabinet. Kajsa Ollongren was de afgelopen jaren vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, maar is nu de beoogde minister van Defensie.
Hugo de Jonge naar Volkshuisvesting
Hugo de Jonge (CDA) wordt de nieuwe minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. D66'er Rob Jetten wordt minister voor Klimaat en Energie.
Ernst Kuipers (62) is de beoogde minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarmee wordt Kuipers het nieuwe gezicht van het coronabeleid. Kuipers is nu nog voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hij is in die functie verantwoordelijk voor de spreiding van de coronapatiënten in de ziekenhuizen.
Robbert Dijkgraaf - wetenschapper en bij het grote publiek bekend van zijn colleges bij DWDD - wordt namens D66 minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
VVD-ministers
Dilan Yeşilgöz-Zegerius wordt in het nieuwe kabinet minister van Justitie en Veiligheid. Ook krijgen partijvoorzitter Christianne van der Wal, senator Micky Adriaansens en Dennis Wiersma een ministerschap. Ook Mark Harbers keert terug in het vierde kabinet-Rutte. Hij wordt minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Nieuwe gezichten namens de VVD zijn Europarlementariër Liesje Schreinemacher als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en zorgbestuurder Conny Helder die minister voor Langdurige Zorg wordt.
ChristenUnie
Ook de namen van de ChristenUnie zijn bekend. Carola Schouten verlaat het ministerie van Landbouw en wordt minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.
Verder zien we twee nieuwe gezichten: Henk Staghouwer en Maarten van Ooijen. De Groningse gedeputeerde Staghouwer wordt minister voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
De 31-jarige Van Ooijen is nu nog wethouder in Utrecht en wordt staatssecretaris Jeugd en Preventie.