Gelukkig nieuwjaar!

Hoe Nederland oud en nieuw viert: buiten met jas, vuurkorf en bbq aan

30 december 2021 15:31 Aangepast: 31 december 2021 17:00
Foto ter illustratie Beeld © ANP

De kroegen en clubs zijn dicht, er zijn geen vuurwerkshows en er gelden coronamaatregelen tot achter de voordeur: niet meer dan vier mensen op bezoek. Hoe brengen we oudjaarsavond door met z'n allen? We vroegen het de lezers: "Buiten, dikke jas aan, barbecue erbij."

Ja, Ashna weet wat de regels zijn. Toch zal ze met twaalf volwassenen en één kindje samen zijn, op oudejaarsavond. Maar dan wel voor een groot deel buiten, want: het wordt een heuse winterbarbecue. "We vieren het met familie, de mensen met wie je toch al een beetje in een bubbel zit."

Daar waren ze aan toe, want vorig jaar was het sober, zegt Ashna. "Dit jaar wilden we het toch iets minder sober doen. We testen van tevoren en ventileren goed als we binnen zijn om spelletjes te doen en te dansen."

Buiten, borrel, hapjes

Ook Linda uit Friesland zal voornamelijk buiten zijn met oud en nieuw. Ze overtreedt wel de vier-bezoekers-regel, bekent ze. "Mijn vriend en ik nodigen zeven mensen uit", vertelt ze. "We kunnen hier bij ons thuis ruim op afstand zitten, in de loop van de avond gaan we naar buiten onder de partytent, vuurtje aan, borreltje erbij, lekkere hapjes..."

Het voelt voor haar veilig, buiten, en bovendien is ze niet met onbekenden, maar met vrienden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Handhaven vuurwerkverbod geen prioriteit in veel gemeenten'

Maureen en haar man uit Amersfoort hebben een bescheiden buitennieuwjaarsfeestje georganiseerd. Ze zijn nog niet lang geleden verhuisd naar een kleine straat en kennen nog niet veel buurtgenoten. Ze wilden iets voor de buurt organiseren. Maar dan wel buiten, zodat anderhalve meter afstand mogelijk is, onder een partytent 'met alleen een dak, en de zijkanten open' voor de ventilatie.

"Dat is toch gezelliger dan alleen."

Voelt niet vervelend

Simone durft het ook wel aan om binnen een klein feestje te vieren, en zo 2022 in te luiden. "In totaal zijn we met drie stellen en vier kleine kinderen", vertelt ze. "We doen van tevoren een zelftest." Als de klok 00:00 uur slaat, zullen ze buiten zijn. "Gelukkig is de temperatuur aangenaam. En deze mensen ken ik goed, ze zitten in mijn bubbel, dus ik voel me er niet vervelend onder."

Ook Joyce viert oud en nieuw warm binnen, en ook zij houdt zich aan de regels: "Wij zijn met z'n viertjes, met mijn man, dochter en schoonzoon, op anderhalve meter afstand." Joyce heeft kanker, en wil geen risico lopen om besmet te raken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Warm hè? Ook rond jaarwisseling uitzonderlijk hoge temperaturen

Ivonne is wel met meer dan vier man: ze pakt het voor coronabegrippen groots aan. Met 25 man zegt Ivonne morgenavond 2021 vaarwel. "We zijn met zes stellen met kinderen tussen de 15 en 21 jaar bij vrienden met een groot huis", vertelt ze. "Iedereen moet zich eerder op de dag zelf testen. En als iemand klachten heeft, dan moet diegene thuisblijven, zo is er vooraf afgesproken. Ook als je negatief test."

"Voor mijn gevoel is dit veilig genoeg. We zijn al jaren goed bevriend, we zijn allemaal gevaccineerd en we vertrouwen elkaar. Niemand wil de rest in gevaar brengen."

Wat de overheid zegt 

De overheid adviseert oud en nieuw te vieren in een huis met een kamer waar iedereen goed afstand kan houden en die goed kan worden gelucht. Ook staat er op de site: 'Maak samen afspraken over hoe u zo veilig mogelijk bij elkaar kunt zijn, vóór u elkaar ziet. Spreek bijvoorbeeld af dat u allemaal thuis voor de zekerheid een zelftest doet, thuisblijft bij klachten en extra voorzichtig bent als er iemand van boven de 70 bij is.'

Daarnaast wordt aangestipt dat het tijdens de feestdagen extra druk is in de winkels. 'Doe op tijd uw boodschappen. Kies een rustig moment, zoals doordeweeks of in de ochtend.'

Bron: Rijksoverheid.nl

Voor Desirée wordt het daarentegen een rustige oudjaarsavond: ze is alleen thuis met haar zoon en dochter. "We zijn alle drie gevaccineerd en hebben alle drie corona gehad, maar we zijn ons bewust van het nog steeds kunnen krijgen en doorgeven van het virus."

Desirée wil, zo zegt ze, 'niemand onnodig besmetten'. "En mijn dochter zit ook nog eens in de tentamentijd van de universiteit. Zij kan zich niet nog een besmetting veroorloven, want dan vervalt haar recht op herkansing als ze niet naar het tentamen kan komen." Dus: met z'n drietjes op de bank. "Better safe than sorry."

Bekijk ook: de leukste nieuwsmomenten van 2021:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore