Ga naar de inhoud
Hulpdiensten opgeroepen

Stroom uitgevallen bij ziekenhuis Harderwijk

Beeld © ANP

In het ziekenhuis Sint Jansdal in Harderwijk is rond 9.30 uur vanochtend de stroom uitgevallen. Hulpdiensten rukten groot uit. Om 11.10 uur meldde Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland dat de stroomlevering was hersteld.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak was, en wat de gevolgen voor operaties en andere afspraken zijn.

Geen gevaarlijke situaties

Leonie Boven, lid van de Raad van het Bestuur van het ziekenhuis, laat aan RTL Nieuws weten dat er geen gevaarlijke situatie is geweest. "We hebben de tijd gehad om na te denken over wel of niet ontruimen. Het vervelende aan deze situatie was dat we niet wisten hoe lang het ging duren."

Van Boven vertelt dat de noodstroomvoorziening werd ingeschakeld. Die zorgt voor stroom voor de afdeling intensive care en de operatiekamers bij calamiteiten. "En die noodstroomvoorziening werkte ook. Alles werkte dat moest werken. Dat ging allemaal goed."

Als het nog een uur langer had geduurd, dan had het ziekenhuis andere beslissingen moeten nemen. "Maar dat hoefde gelukkig niet."

De oorzaak van de storing is nog niet precies bekend. Volgens Van Boven lag het probleem buiten het ziekenhuis.

Volgens de krant de Stentor wordt het ziekenhuis in Harderwijk vaker getroffen door stroomuitval: in 2006, 2011 en 2016 ging het ook al mis.

Monteur ter plaatse

Een woordvoerder van stroomleverancier Liander meldt aan RTL Nieuws dat de stroomstoring alleen bij het ziekenhuis was, dat een aparte aansluiting heeft op het netwerk. Het ziekenhuis is zelf verantwoordelijk voor de noodvoorziening.