Mars van de Menselijke Verbinding

Amsterdam verbiedt coronademonstratie op 2 januari

30 december 2021 10:11 Aangepast: 30 december 2021 10:36
Archiefbeeld. Beeld © ANP

De gemeente Amsterdam, de politie en het Openbaar Ministerie verbieden de demonstratie tegen het coronabeleid die aanstaande zondag, 2 januari, gepland staat op het Museumplein.

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en OM) was ondanks de lockdown bereid de demonstratie toe te staan op voorwaarde van een maximaal aantal demonstranten en een beperkte duur en vorm. Met een maximaal aantal van 3500 mensen zou het mogelijk zijn veilig op 1,5 meter afstand op het Museumplein te demonstreren.

De organisatie weigert volgens de gemeente elke medewerking aan een veilig en ordelijk verloop van de demonstratie en heeft aangekondigd de confrontatie op te willen zoeken en de regels te gaan overtreden, aldus de gemeente Amsterdam.

Eerder gaf de organisatie Samen voor NL aan 25.000 demonstranten te verwachten en door de stad te willen trekken.

ME wil gaan staken

Gisteren werd ook nog bekend dat de ME wilde gaan staken. Voor de demonstratie van zondag, een zogeheten Mars van de Menselijke Verbinding, was de ME 'in volle sterkte' opgeroepen. Het zou gaan om twee pelotons Mobiele Eenheid. Dat zijn zestien busjes met elk acht ME’ers. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mobiele Eenheid staakt zondag tijdens demonstratie tegen coronabeleid

De gezamenlijke politievakbonden verwachtten dat de demonstratie veel mensen zou trekken en riepen dienstdoende agenten op 'om voor en tijdens deze mobiele samenscholing een paar uur het werk neer te leggen uit protest tegen de veel te hoge werk- en roosterdruk waaraan politiemensen al jaren worden blootgesteld'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore