Ga naar de inhoud
Beperkte capaciteit

'Handhaven vuurwerkverbod geen prioriteit in veel gemeenten'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

In meerdere gemeenten in Nederland zal het vuurwerkverbod rond de jaarwisseling niet of nauwelijks kunnen worden gehandhaafd. Dat komt door een beperkte capaciteit. Toezien op de naleving van de coronamaatregelen en het handhaven van de openbare orde zal op veel plekken voorrang krijgen.

Dat blijkt uit een rondgang van De Telegraaf langs verschillende gemeenten. "We gaan niet achter elk jongetje met één rotje aan", zegt Sebastiaan van 't Erve, burgemeester van Lochem. 

"Boa’s gaan niet actief handhaven op het vuurwerkverbod", verklaart een gemeentewoordvoerster in Assen. En ook in Apeldoorn zal een grote politiemacht voor het terugfluiten van overtreders uitblijven. "Geen massale inzet van uniformen op straat", zegt burgemeester Ton Heerts. 

Boete 

Alleen licht vuurwerk zoals sterretjes, trektouwtjes en knalerwten zijn dit jaar toegestaan rond de jaarwisseling. Wie zwaarder vuurwerk afsteekt, kan mogelijk op een boete van 250 euro rekenen. Bij herhaling loopt die op. 

Zeker
Lees ook:
Zeker 250 kilo vuurwerk gevonden in woonwijk in Lelystad

Maar het ziet er op veel plekken dus naar uit dat vuurwerkliefhebbers weg kunnen komen met het illegaal afsteken, hoewel de gemeenten benadrukken dat er bij excessen wel degelijk zal worden ingegrepen.

Veel gemeenten die gepolst werden, geven aan dat ze vooral vooraf bezig zijn geweest met het opsporen van illegaal vuurwerk. 

Ongeregeldheden

De politie bereidt zich ondertussen voor op ongeregeldheden en geeft ook het vuurwerkverbod daarom geen prioriteit, zegt nationaal commandant jaarwisseling Willem Woelders. "Veiligheid staat voorop, als er ruimte overblijft, handhaven we op het vuurwerkverbod. Het zal dan vooral gaan om excessen."

Bekijk ook: 'Geen oudjaar zonder pijlen en geknal': wat is de aantrekkingskracht van vuurwerk?

04:22
Ondanks het verbod gaan er dit jaar waarschijnlijk aardig wat euro's aan buskruit de lucht in. Waarom vinden we vuurwerk eigenlijk zo leuk?