Muziek op de lijn

Gelderse zender verstoorde radioverkeer Schiphol

29 december 2021 17:02 Aangepast: 29 december 2021 18:35
archieffoto Beeld © ANP

Het radioverkeer van Schiphol is de afgelopen weken meerdere keren verstoord door een FM-zender in Gelderland. Op de frequentie die wordt gebruikt voor instructies aan naderend vliegverkeer was diverse keren muziek te horen.

De radiozender had weliswaar een vergunning, maar hield zich niet aan de regels, meldt de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

Te hoge mast

Het Agentschap Telecom heeft de zender uit de lucht gehaald, waarmee de verstoring ophield. Een woordvoerder zegt dat het een evenementenzender was die tijdelijk werd gebruikt voor een inzamelingsactie. Volgens hem werd de storing veroorzaakt door ofwel een te hoge mast, ofwel onjuist gebruik van de apparatuur of een te hoog vermogen waarmee werd uitgezonden, maar hij kon niet zeggen welk van de drie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM-piloot schiet 19-jarige avonturier Zara te hulp bij landing

LVNL meldt dat er geen sprake is geweest van een acuut gevaarlijke situatie. Maar een verstoring van radioverbindingen in de luchtvaart vormt wel degelijk een risico, omdat er dan geen contact is tussen de luchtverkeersleiders en de piloten. Dat kan er mogelijk toe leiden dat vliegtuigen in het drukke luchtruim rondom Schiphol elkaar te dicht naderen omdat een piloot een instructie te laat doorkrijgt, aldus LVNL.

Jaarlijks komen er geregeld meldingen van piloten over muziek die stoort op de luchtvaartband, veelal afkomstig van etherpiraten. Dit jaar ging het om tien meldingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore