Ga naar de inhoud
Maakt geld gelukkig?

Zij werden in één klap miljonair: 'Op de wc kwam ik erachter dat ik 10 miljoen had'

Tamara (links) won 10 miljoen, Jolanda 1 miljoen

Er worden rond deze jaarwisseling weer miljoenen loten gekocht door mensen die dromen van rijkdom. Maar hoe gelukkig maakt geld? Jolanda Houben en Tamara Straatman werden allebei in één klap (multi)miljonair dankzij een lot. "Ik had opeens 10 miljoen op de bank, kocht een prachtig huis met zwembad. Maar alleen het geld heeft me niet gelukkig gemaakt", zegt Tamara.

Een mooie bh. Dat was het eerste wat Jolanda Houben uit Sittard kocht toen ze vier jaar geleden 1.041.694 euro won. "Het klinkt misschien gek, maar dat was eindelijk iets voor mezelf. Ik houd van mooie lingerie."

Dieptepunten

De geldprijs kwam voor Jolanda en haar man als een geschenk. Financieel ging het niet goed met het gezin. En hun leven kende meer dieptepunten: Jolanda had niet lang daarvoor een bijna-dodelijk hersenaneurysma gehad. "We stonden op het punt ons huis te verkopen. Maar toen ging de bel. We zaten net chinees te eten. Welke gek staat er nu aan de deur, zeiden we tegen elkaar, haha."

De Postcodeloterij dus. "En dan sta je opeens met een cheque van 1 miljoen in je handen."

Geen zorgen meer 

Jolanda kon met haar gezin in haar huis blijven wonen. "Daar zijn we heel dankbaar voor. En ik nam ontslag van mijn werk dat ik niet meer zo leuk vond. Ik heb mijn eigen webshop opgericht in trendy keukenspullen. Vooral omdat ik dat heel leuk vind. En verder konden we lekker vaak uit eten, ook naar sterrenrestaurants. Iets wat vroeger niet kon."

Heeft het geld haar gelukkig gemaakt? Deels wel ja. "We hadden geen financiële zorgen meer en kunnen meer genieten van leuke dingen."

Postcode
Lees ook;
Postcode Loterij-deelnemer doet één maand mee en wint 1,5 ton

Als iemand kan weten of geld gelukkig maakt, is het Sander van de Vooren. Hij is prijswinnaarbegeleider bij de Staatsloterij en begeleidt mensen die in één klap miljonair worden. Hij ziet vooral veel ongeloof bij mensen die opeens een paar miljoen op hun bankrekening kunnen bijschrijven. "Ze kunnen het vaak moeilijk bevatten en proberen het voor zichzelf te verklaren."

Nuchter volk

Het advies dat de begeleider geeft om gelukkig(er) te worden? Allereerst: neem de tijd. "Denk goed na wat je met je geld wil doen. Doe niets overhaast." Ander advies: verander niet te veel in je leven. "We zijn een nuchter volk en willen ons leven niet te veel veranderen. De meeste mensen blijven gewoon werken, hooguit wat minder. En ze blijven wonen in het huis dat ze al hebben."

De conclusie van Van de Vooren: geld alleen maakt niet gelukkig. "Maar wél wat je ermee gaat doen. Het maakt mensen gelukkig als mooie plannen in vervulling komen en als ze het geld kunnen delen, bijvoorbeeld met kinderen of familie." 

Dat herkent Tamara Straatman (38). Zij won vier jaar geleden tijdens oud en nieuw maar liefst 10 miljoen met een staatslot. "Mijn moeder was dat jaar overleden. Het voelde vooral als een cadeau van boven", zegt de Tilburgse.

Haar moeder had de traditie om met oud en nieuw staatsloten te kopen. Tamara's vader had die traditie behouden. "Een paar minuten voor sluitingstijd van de winkel heeft hij nog loten gekocht, waaronder het winnende lot."

Op de wc 

Tamara was die bewuste oudjaarsavond bij vriendinnen. Op de wc, met haar panty's op de enkels, ontdekte ze dat ze gewonnen had. "Ik ben naar huis gegaan, waar het lot lag. Ik geloofde het eerst niet. Ik wilde dat geld niet, ik wil mama terug, dacht ik ."

Ze belde daarna vrienden. "Iedereen was lamgeslagen. Ik had altijd gezegd dat ik voor mijn 35ste miljonair zou zijn. Ik had dat ooit als visioen gezien. Iedereen verklaarde me voor gek, maar het was dus gelukt."

Innerlijke rijkdom

Tamara kocht een groot huis van meer dan een miljoen mét zwembad. "Ik heb een zeven maanden durende sabbatical genomen en veel gereisd met vrienden en familie." En ze startte haar eigen bedrijf, Stribe. "Het is prettig om financieel vrij te zijn en je kan mooie dromen waarmaken. Je bent minder afhankelijk en kan je eigen keuzes maken. Dat maakt gelukkig."

Maar geld is zeker niet alles. "Ik werd gelukkiger van mijn opleiding persoonlijke ontwikkeling. Dat gaf mij echt innerlijke rijkdom. En: ik zou toch liever mijn moeder terug willen."

Nuchter gebleven

Ook de Limburgse Jolanda weet dat geld zeker niet alles is. Gezondheid is veel belangrijker. "Ik overleefde het hersenaneurysma: mijn tijd was blijkbaar nog niet gekomen." Haar gezin is er vrij nuchter onder gebleven, zegt ze. Haar omgeving ook. "We hebben in het begin ook best wel wat stress gehad. Hoe we het geld moesten beleggen en zo."

Jolanda vindt ook niet dat ze is veranderd. "Mijn man zei laatst: je kunt nu best een jurk van 500 euro kopen. Ben je gek, zei ik. Ik ga toch niet zoveel geld uitgeven voor een jurk. Ik ben nog steeds dezelfde Jolanda. Gelukkig maar."

Jackpot winnen? De kans is groter dat je:

  • Acht keer op rij 6 gooit met een dobbelsteen (die kans is 0,000000595, dus 3,5 keer groter)
  • In Nederland wordt getroffen door de bliksem (die kans is 0,0000005, dus ruim 3 keer groter)
  • In Nederland in het verkeer overlijdt (die kans is 0,000042375, gebaseerd op het aantal verkeersslachtoffers dat vorig jaar viel, dus bijna 267 keer groter)
  • Een parel vindt in je oester (die kans is 0,000067, uitgaande van de schatting dat er in één op de 15.000 oesters een parel zit, dus 420 keer groter)
  • 21 keer op rij in het casino wint aan de roulettetafel door alleen op rood of zwart in te zetten (die kans is 0,000000268, dus 1,5 keer groter)
  • Binnen drie keer proberen de juiste pincode van een gevonden pinpas raadt (die kans is 0,0003, dus 1890 keer groter)