Ga naar de inhoud
Weeroverzicht

Was 2021 koud? Niet echt. Was het nat? Ja, en flink ook

Een prachtig plaatje op Ameland dit najaar. Beeld © Janna-Jacoba v.d Laag

230 millimeter regen in Heerlen in twee dagen. Ongelooflijk: Normaal valt er in een heel jaar 850 millimeter. In dat opzicht waren 13 en 14 juli waarschijnlijk de heftigste dagen van 2021. Herinner jij je onderstaande momenten ook nog? Het weerjaar in hoogtepunten.

1 januari

Er gold een vuurwerkverbod, maar dat wilde niet zeggen dat er helemaal geen vuurwerk werd afgestoken. Sterker nog: er werd code oranje afgegeven voor de mist die ontstond door de knallen. 

Het jaar in gemiddelden, temperatuur:

"Het was een kouder jaar dan het klimaatgemiddelde", zegt William Huizinga van Buienradar. "Het staat nu op 10,44 graden Celsius, normaal is 10,54. Het is sinds 2013 voor het eerst kouder dan het klimaatgemiddelde en er was geen hittegolf zoals de afgelopen jaren."

Was het dan écht koud dit jaar? Valt mee. Er waren sinds de start van de berekeningen 21 jaren warmer of net zo warm als afgelopen jaar.

7 februari 

Een dag met heel veel wind én sneeuwval, zegt Buienradar-meteoroloog William Huizinga. "Het was snijdend koud, echt een arctische beleving. Er werd zelfs code rood afgegeven voor sneeuwjacht." Door de code rood werd ook een naam gegeven aan de sneeuwstorm: Darcy. "Het was voor het eerst dat dat gebeurde."

De kou hield vervolgens een week aan, tot 15 februari, zegt Huizinga. "Heel Nederland ging het ijs op, daarna ging het dooien en kwam er weer code rood, nu voor ijzel en gladheid."

21 april

Als je terugdenkt aan het voorjaar, wat denk je dan? Waarschijnlijk dat het erg koud en nat was. Er waren geen enorme hoogtepunten, maar de lente had erg veel moeite om door te breken.

Eindelijk
Lees ook:
Eindelijk warm en zonnig! Dit is waarom we daar zo gelukkig van worden

21 mei

Het was dit voorjaar een haast onmogelijke opgave om géén nat pak te halen. Goed voorbereid op pad gaan helpt vaak. Veel mensen checken voordat ze naar buiten gaan even de buienradar. Maar zelfs dát hielp niet altijd.

In mei werden we namelijk geconfronteerd met zogenoemde 'popcornbuien'. Ze zijn er zomaar ineens, en zijn ook zo weer weg. Niet op te pikken voor een weerapp. Zo zit het in elkaar.

17 juni

De eerste landelijke tropische dag, in een sowieso al gigantisch warme maand. "De warmste juni ooit gemeten", zegt Huizinga. 

18 en 19 juni

Maar die tropische dag ging gepaard met enorm zwaar onweer. De inwoners van Leersum weten het het nog als de dag van gisteren: een valwind maakte van hun dorp op sommige plaatsen een ruïne. Ook in Oldebroek ging het mis. "Daar braken elektrische masten als luciferhoutjes."

Via onderstaande link zie je hoe het bos van Leersum eruitzag na de valwind:

Dronebeelden
Zie ook:
Dronebeelden tonen enorme schade in bos Leersum

13 en 14 juli

In Limburg denkt niemand graag aan deze dagen terug. Heel lang bleef een lagedrukgebied op één plek hangen, met dramatische gevolgen. In België en Duitsland vielen bijna 200 doden. In Nederland niet één, maar het water maakte van delen van Limburg een enorme ravage. 

Hoe kon het zo misgaan? Huizinga: "De neerslagintensiteit was heel hoog en het bleef op één plaats. En dat gebeurde in het heuvellandschap. Al het water stroomde naar lager gelegen delen."

Voor de derde keer in het jaar werd code rood afgegeven. "Dat was ook de laatste keer, en dit keer alleen in Limburg." Het drama in Valkenburg in beeld gevangen:

Centrum Valkenburg wordt levensgevaarlijke kolkende rivier

01:25
Centrum Valkenburg wordt levensgevaarlijke kolkende rivier.

25 juli

Weer zo'n dag met enorme regenval. Nu niet in Limburg, maar vooral Friesland werd drijfnat. Huizinga kreeg er zelf mee te maken. "Ik was op vakantie in Friesland en was echt onder de indruk hoe hard en hoe lang het regende. 

Het jaar in gemiddelden, regenval:

Het was gemiddeld een flink wat natter jaar dan normaal. "We lijken uit te komen op zo'n 892 millimeter, normaal is zo'n 850 millimeter regen", zegt Huizinga."

De uitschieter kwam in Limburg. In Heerlen viel op 13 en 14 juli 230 millimeter in twee dagen.

9 september

We stappen even over augustus heen. "Een wat drogere maand dan normaal", zegt Huizinga. Maar het was geen maand met enorme hoogtepunten. 9 september was dat wel. De bliksem sloeg in op een voetbalveld in Enschede. En het was niet zomaar bliksem. 

"Als positief geladen bliksem uit de wolk komt, zit er ook veel energie in om de weerstand van de lucht te overtreffen. Door die extra energie kan het echt klinken als een bom die ontploft", zei meteoroloog Brian Verhoeven toen. 

Een voetballer ondervond de gevolgen en kon zijn benen een tijd niet bewegen. Hij overleefde het voorval wel.

21 oktober

Weer nat, en hoe. Kleine tornado's en windhozen zorgen weer voor onveilige momenten. In Barendrecht en Zelhem ging het mis. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio raakten vier mensen gewond. Een van hen werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Het jaar in gemiddelden, zonuren:

De zon was best vaak te zien afgelopen jaar. "Tot nu 1786 uur. Gemiddeld is 1721 uur", zegt Huizinga. 

En toch hebben veel mensen het gevoel dat het een slecht jaar was voor de zon. Huizinga heeft een verklaring. "De zomer speelt een grote rol in het gevoel van mensen, want dan leven mensen veel buiten. De zomer viel inderdaad wat tegen, maar verder waren er veel mooie dagen."

26 en 27 november

Zomaar ineens was daar de sneeuw! Niet verwacht, toch gevallen. Het sneeuwde op sommige plekken zo intensief dat het bleef liggen, maar dat leverde wel ook meteen hachelijke situaties op. Er kon namelijk niet op tijd worden gestrooid.

1 december

Een officiële winterstorm begin deze maand. Maar geen sneeuw en ijs helaas. Het werd regen en wind, en het was een voorbode voor een flink koude week. 

25 en 26 december

Nog maar net achter de rug, maar de kerst was best interessant als je kijkt naar het weer. "Er werd zelfs geschaatst", zegt Huizinga. In de Ryptsjerksterpolder bonden de echte fanatiekelingen op tweede ,erstdag de ijzers onder, en er was ook de eerste marathon op natuurijs. In Noordlaren werd gestreden om de winst.

Schaatsen met kerst bleek overigens niet helemaal zonder risico, zie je in de link hieronder:

Schaatsen
Zie ook:
Schaatsen met kerst niet zonder risico: 'Ik heb er twee doorheen zien gaan'

31 december

En oud en nieuw dan? Hoe gaan we het jaar uit? Huizinga verwacht een zachte jaarwisseling met flink wat bewolking. "We gaan misschien zelfs wel wat dagrecords breken, zo warm wordt het."

De laatste dagen van het jaar verlopen verder aan de natte kant. Maar bij de echte jaarwisseling lijkt het vooralsnog droog te blijven. "En ondanks het vuurwerkverbod verwacht ik toch nog wel wat mistvorming."

Verkiezing weerfoto van het jaar

In bovenstaande weeroverzicht zie je vier prachtige foto's staan. Deze foto's zijn genomineerd voor de Weerfoto van het Jaar-verkiezing van Buienradar. Maar het zijn niet de enige genomineerde foto's. Ga naar deze pagina, bekijk alle foto's die kans maken en breng je stem uit.