Ga naar de inhoud
Lockdown ontvluchten

De Jonge herhaalt oproep: ga niet winkelen in buurlanden

Dringen vanmorgen in Rotterdam om de trein naar Antwerpen in te komen Beeld © ANP

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft opnieuw een dringende oproep gedaan om niet te gaan winkelen in België of Duitsland, waar winkels, cafés en restaurants wel gewoon open zijn.

"Als het in Nederland niet verstandig is in winkelstraten te lopen, is het dat in Antwerpen ook niet en in Aken ook niet", zei De Jonge, die verder aangaf het wel te begrijpen. "Maar het is toch niet verstandig."

Overvolle treinen

Sinds in Nederland vorige week door de harde lockdown zo goed als alles dicht is, wijken veel Nederlanders uit naar Duitsland en vooral België, waar de coronamaatregelen veel minder streng zijn. Het leidt al dagen tot drukte op de snelwegen naar Antwerpen en overvolle treinen.

Nederlanders massaal naar Antwerpen om lockdown te ontvluchten

01:09
Zo vol zaten de treinen naar Antwerpen gisteren.

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS rijdt sinds vanmorgen met extra lange treinen vanuit Nederland naar België. De Antwerpse middenstand liet vanavond weten blij te zijn met de toestroom van Nederlanders. "Sinds de Nederlanders naar hier zijn gekomen, halen we weer normale omzetten", reageert een woordvoerder bij de VRT.

Expliciet afgeraden

De NS raadt reizigers juist expliciet af om de trein naar België te pakken, tenzij het echt noodzakelijk is. Het spoorbedrijf waarschuwt voor de drukte, waardoor het onmogelijk is voldoende afstand te houden. De oproep geldt tot zondagavond.

Topdrukte
Lees ook:
Topdrukte in Antwerpen: 'In Nederland mag je niets'

Net zoals dinsdag zet de NS op de perrons medewerkers in om de passagiersstromen in goede banen te leiden. Het kan voorkomen dat passagiers moeten achterblijven wanneer een trein te vol zit.

De NS adviseert mensen om de hogesnelheidstrein Thalys te nemen als ze bij noodzakelijke reizen de drukte willen mijden. Ze moeten dan een zitplaats reserveren.