Ga naar de inhoud
Wilde Nederland open

Robin Fransman, oprichter Herstel-NL, overleden aan gevolgen corona

Robin Fransman Beeld © RTL Z

Robin Fransman, de oprichter van Herstel-NL, is overleden aan de gevolgen van corona. Dat laat Erik-Jan Vlieger, prominent lid van Herstel-NL, aan RTL Nieuws weten. Fransman pleitte ervoor om de Nederlandse samenleving te heropenen en de toenmalige lockdown niet voort te zetten.

Bijna vier weken geleden, op 3 december, maakte Fransman zelf via zijn Twitterkanaal bekend besmet te zijn geraakt met het coronavirus. "Het werd een keer tijd", schreef hij erbij. Fransman uitte zich vaak kritisch over de werking van de coronavaccins. Of hij zelf gevaccineerd was, is onduidelijk.

Vanwege de coronabesmetting belandde Fransman in het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam-Oost, waar hij gisteren aan de gevolgen van zijn besmetting overleed.

Met het herstelplan behaalde Fransman begin dit jaar veelvuldig het nieuws. Hij wilde 'iedereen ervan doordringen dat Nederland open moet, om de steeds harder oplopende schade aan de samenleving te stoppen'. Volgens Fransman werd de schade van de coronacrisis zeer ongelijk verdeeld.

Daarom moesten kwetsbaren volgens het plan thuiswerken of in de ziektewet gaan. Voor hen konden dan veilige zones en tijdsloten worden ingericht. Buiten die veilige zones konden niet-kwetsbaren zich weer normaal bewegen, en kon alles weer open. 

'Levensgevaarlijk plan'

Minister Hugo de Jonge noemde het plan 'levensgevaarlijk' en het kwam Fransman op veel kritiek te staan. Toch bleef hij volhouden en startte met het herstelplan later dit jaar nog een campagne. 

Naast zijn voorzitterschap bij Herstel-NL was Fransman ook een gerenommeerd econoom. In het economenvakblad ESB schreef hij veel verhalen. Hoofdredacteur Jasper Lukkezen schrijft stil te zijn van het overlijden van Fransman. "Met Robin Fransman gaat een hele creatieve en bevlogen econoom heen."

Geschokt gereageerd

Inmiddels is er door meerdere (oud)collega's geschokt gereageerd op het overlijden. Zo schrijft De Argumentenfabriek, waar Fransman ruim zes jaar lang hoofd van de financiële sector was, geschokt en verdrietig te zijn door de dood van hun 'unieke, creatieve, slimme, lieve en bevlogen oud-collega'.

Fransman schoof ook veelvuldig aan in financieel-economische programma's van RTL Z. Hella Hueck, voormalig RTL Z-presentator en tegenwoordig journalist voor het FD, schrijft: "Ik zal me Robin Fransman herinneren als een hele intelligente, lieve, originele man, zeer betrokken bij de samenleving. Robin vond het belangrijk complexe economische ontwikkelingen toegankelijk te maken voor iedereen en had oog voor de groeiende ongelijkheid in ons land."

Hoofdeconoom bij de Triodos Bank, Kees Vendrik, laat weten de unieke stem van Fransman te gaan missen. "Ons hart zinkt. Ruim tien jaar nam Robin, zachtmoedig mens en vlijmscherp econoom, met overgave deel aan onze discussies over de grote issues van deze tijd. Liberaal, progressief en radicaal."