Ga naar de inhoud
'Verontrustende stijging'

OM: dubbel zoveel minderjarigen verdacht van (poging tot) moord

Ter illustratie. Beeld © ANP

Het aantal minderjarigen dat dit jaar werd verdacht van moord of poging tot moord is meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. "De kruimeldief van vandaag kan morgen iemand liquideren", zegt topman van het Openbaar Ministerie (OM) Gerrit van der Burg in een interview met het AD over de 'verontrustende stijging'.

Tot vorige maand werden er dit jaar 64 minderjarigen verdacht van moord of een poging tot moord. Dat is fors meer dan vorig jaar, toen in dezelfde periode 25 minderjarigen van een van deze misdrijven werden verdacht. Het gaat om een toename van 156 procent. 

Jongvolwassenen

Dat blijkt uit cijfers tot vorige maand van het Openbaar Ministerie (OM) waar het AD vandaag over schrijft. Ook jongvolwassenen (18- tot 21-jarigen) worden vaker verdacht van moord of een poging daartoe. Het gaat om 76 zaken in 2021, ten opzichte van 51 zaken vorig jaar. OM-topman Gerrit van der Burg spreekt in die groep van een toename van 49 procent en noemt ook dat 'fors'.

 

Aantal
Lees ook:
Aantal veroordelingen tieners voor moord of doodslag laatste jaren bijna verdubbeld

Meer messen

Hoe het kan dat het aantal geweldszaken zo snel oploopt, weet de OM-topman niet zeker. "De jeugd heeft meer messen, en het is aan te nemen dat er een verband is tussen het groeiend aantal jongeren met messen of vuurwapens en geweld", zegt hij. "Zeker in de puberleeftijd geldt: als je een mes bij je hebt, gebruik je het ook eerder."

Ook het aantal verdachten van doodslag of poging tot doodslag steeg met 14 procent van 202 zaken naar 231 zaken. "Het gaat om jongeren die al met criminaliteit in aanraking zijn geweest, maar ook om jongeren die plotseling in de criminaliteit raken. Ouders moeten niet wegkijken, maar het kind aanspreken", zegt Van der Burg in het interview met de krant.

Kwetsbare achtergrond

Veel jongeren die bij het OM in beeld komen, hebben 'een kwetsbare achtergrond met niet al te veel structuur', zegt Van der Burg. "Vaak is er al iets aan de hand in de sfeer van hulpverlening en spijbelen bijvoorbeeld."

Bekijk ook: Marcelinio wil einde aan messengeweld

01:34
Jongeren met een mes op zak. Ondanks maatregelen die ingevoerd zijn om het te voorkomen, worden er steeds meer betrapt. In Rotterdam hebben ze daarom een initiatief bedacht om jongeren op andere gedachten te brengen.