Pas op met oud en nieuw

Blind door champagnekurk en confettikanon, oogartsen waarschuwen

30 december 2021 12:45 Aangepast: 30 december 2021 12:57
Tijl was negen jaar toen het ongeluk gebeurde en moet verder leven met een kunstlens. Beeld © Eigen foto

Jaarlijks lopen meerdere volwassenen en kinderen blijvende oogschade op door rondvliegende champagnekurken en confettikanonnen. Met oud en nieuw in zicht waarschuwen oogartsen om meer ongelukken te voorkomen. Tijl Kok ( nu 16 jaar) moet na zo'n ongeluk verder leven met een kunstlens. "Ik was weken blind, pas langzaam kwam mijn zicht terug."

In veel huishoudens zullen morgenavond de champagnekurken en de confettikanonnen knallen om het nieuwe jaar in te luiden. Niet zonder gevaren: bij champagne kan de kurk wel met een snelheid van 100 kilometer per uur uit de fles knallen. Dat gaat lang niet altijd goed, vooral als er drank in de man is.

Blind door kurk

Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam behandelt in zijn ziekenhuis ieder jaar een handjevol patiënten met ernstige oogschade doordat de champagnekurk in het oog is beland. De Faber kent meerdere mensen die aan één oog blind zijn geraakt door champagnekurken. 

De oogarts maakt zich misschien nog wel meer zorgen over de zogenoemde confettikanonnen. Afgelopen jaar behandelde hij zes patiënten die oogschade hadden door deze partypoppers die voor een paar euro te koop zijn bij Blokker en Action. De ongelukken kunnen voor blijvende oogschade zorgen.

Een confettikanon Een confettikanon

Ook andere oogartsen door het land zien deze gevallen. Oogarts Caroline Klaver uit Nijmegen: "Het gebeurt gelukkig incidenteel, maar door de dreun en de klap kan er een grote beschadiging van het hoornvlies optreden."

Vaak gaat het mis bij degene die zelf de fles vasthoudt. Er wordt gekeken of de kurk al los zit en dan knalt-ie in het oog. Of de kurk vliegt door de kamer en eindigt in een oog.

Bij het confettikanon gebeurt iets soortgelijks: onder druk ploft de confetti eruit en bij verkeerd gebruik kan die hoge druk voor oogschade zorgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bubbels tijdens de feestdagen? Champagnehuizen waarschuwen voor tekorten

Waarschuwing

Artsen pleiten voor een duidelijkere waarschuwing voor het gevaar van rondvliegende champagnekurken en partypoppers op etiketten. In het buitenland gebeurt dat al, zegt oogarts De Faber: "In Frankrijk wordt met de jaarwisseling niet gewaarschuwd voor vuurwerk, maar voor kurken. Er zijn daar veel meer ongelukken. In de Verenigde Staten staat er zelfs een waarschuwing op de fles."

Oud CDA-Europarlementariër Wim van de Camp vond een paar jaar gelden al dat de Europese Commissie iets moest gaan tegen dit soort ongelukken. Zoals waarschuwingen op de fles of een gebruiksaanwijzing erbij.

Tijl een dag na de plof. Tijl een dag na de plof.

Blijvende oogschade

Tijl Kok (nu 16) uit Veldhoven liep zes jaar geleden blijvende oogschade op door een confettikanon. Hij moet leven met een kunstlens en heeft blijvende oogschade doordat een partypopper in de buurt van zijn oog plofte. "Degene die het confettikanon in zijn hand had, stond 1,5 meter verderop", zegt Tijl.

"Door de druk van het confettikanon is waarschijnlijk mijn rechteroog in- en vervolgens weer uitgedeukt. Mijn oog begon direct te bloeden en ik zag niets meer. Dat was heel eng. Gelukkig kon ik vrij rustig blijven."

Nieuwe lens

In het ziekenhuis van Eindhoven bleek dat zijn iris was losgescheurd van zijn oog. Ook zat Tijls oog vol met bloed en bleek zijn pupil niet meer mooi rond. "Dat bloed moest eerst uit mijn oog. Dat duurde enkele weken. In die tijd zag ik niets. Ik moest veel rusten en met een kap op mijn oog leven."

Tijdens een operatie heeft hij een nieuwe lens gekregen. Zijn hechtingen zijn er pas net uit. Tijls zicht is langzaam teruggekomen door de kunstlens, maar helemaal als voor het ongeluk zal het nooit meer worden. "Een kunstlens kan zich niet zo goed focussen en bijstellen als een gezond oog. Ik moet ook gelaserd worden voor de staar in mijn oog."

Tijl is dapper en sterk, maar ook hij wil waarschuwen. "Je ogen zijn super belangrijk en waardevol. Ik hoop dat mensen echt voorzichtig zijn; het kan in een seconde misgaan met een champagnekurk of partypopper."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore