'Bizar'

Ouderen alsnog later aan de beurt voor booster: 'Ik ben eerder dan mijn vader'

28 december 2021 17:04 Aangepast: 28 december 2021 17:23
archieffoto Beeld © ANP

Nu de boostercampagne eindelijk op stoom is, dreigen veel 60-plussers alsnog later aan de beurt te komen dan jongeren. Veel senioren hadden hun afspraak voor een booster al een paar weken geleden gemaakt, toen nog niet alle priklocaties in bedrijf waren. Jongeren kunnen daar intussen wel terecht, maar de ouderen krijgen te horen dat verzetten van hun afspraak niet meer mogelijk is.

Alle 60-plussers die in januari een afspraak hadden staan voor een prik, zouden deze verzet krijgen naar december. Ze zouden afgelopen weekend een sms'je krijgen met daarin een telefoonnummer waarmee ze hun afspraak konden vervroegen.

"Dat sms'je is naar 45.000 mensen verstuurd en 20.000 van hen hebben de afspraak ook daadwerkelijk vervroegd", laat de GGD GHOR weten. "Als mensen de sms niet hebben ontvangen dan vragen we hen om te komen naar de afspraak die al staat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GGD adviseert: haal geen boosterprik in het buitenland

Ouderenorganisatie ANBO is niet blij met de gang van zaken. "We maken ons zorgen. De geboortejaren worden steeds jonger, maar er is een groep die nog steeds niet is geweest en inmiddels zijn de dertigers al aan de beurt. Er is een groep ouderen die het nog steeds niet is gelukt om een afspraak te maken en die komen straks veel later dan de jonge mensen."

'Eerder dan mijn vader'

"Ik heb vanmorgen het bericht gekregen dat ik de afspraak mocht maken. Een halfuur later had ik een afspraak voor aanstaande donderdag", vertelt de 40-jarige Ymke Spijkers. "Mijn vader heeft drie weken geleden een afspraak gemaakt voor 6 januari en kan deze nu niet aanpassen. Hij is 70. Ik vind het bizar."

De ANBO wijst erop dat ouderen er de dupe van zijn dat veel digitaal gaat. "Als je handig bent met het internet en je DigiD dan is dat een stuk makkelijker, maar als je dat niet bent en de regels veranderen steeds, dan krijg je situaties dat mensen niet meer snappen wat de bedoeling is."

De GGD doet de dringende oproep aan ouderen om niet te bellen voor het verzetten van een bestaande afspraak. "Veel mensen bellen nog steeds. Het blijft maar doorgaan", zegt een woordvoerder. De reden voor de oproep is de drukte bij de telefoonlijnen van de GGD.

Bekijk ook: booster helpt, maar krijg je daarmee ook corona de wereld uit?

De boosterprik, alle Nederlanders die er een willen, kunnen er de komende tijd een krijgen. Maar terwijl wij hier beginnen aan onze derde prik, zitten veel arme landen nog zonder een eerste vaccinatie. Is dit wel de uitweg uit de pandemie?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore