Ga naar de inhoud
Wat is het risico?

Zwangere vrouwen weten het even niet: nu boosteren of wachten?

Beeld © Getty Images

Is het verstandig om een boosterprik te nemen als je zwanger bent? De veertigers, dertigers en twintigers zijn bijna aan de beurt voor hun boosterprik en dat zorgt voor vragen en twijfels bij zwangere vrouwen.

Allereerst: het algemene advies is dat een zwangere vrouw zich veilig kan laten vaccineren. Ook een boosterprik kan gewoon gezet worden, schrijft het RIVM. Naast het RIVM adviseert ook de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) een boostervaccinatie.

Toch zorgt het voor vragen bij zwangere vrouwen. Wat is het risico van een booster voor mijn kindje? Is het beter om te wachten tot na de zwangerschap? 

Weinig bekend

Op sociale media gaan berichten rond van vrouwen die door hun verloskundige of gynaecoloog worden geadviseerd om te wachten met hun boostervaccinatie. In het begin van de vaccinatiecampagne werd immers ook in eerste instantie afgeraden om zwangere vrouwen te prikken, omdat er weinig bekend was. Hoezo is dat nu niet zo bij de booster?

"Die geluiden en twijfels hoor ik ook", zegt Sam Schoenmakers, gynaecoloog-perinatoloog van het Erasmus MC. Hij is gespecialiseerd in de gezondheid van moeder en foetus voor, tijdens en vlak na de zwangerschap. 

Schoenmakers legt uit dat dit gaat om adviezen van individuele verloskundigen of gynaecologen. Hierdoor krijgt de ene zwangere vrouw soms een ander advies dan een andere. "De NVOG heeft vorige week het algemene advies aangepast. Vrouwen kunnen als ze dat willen een boosterprik nemen."

Eerder was veel onbekend

De woordvoerder van NVOG legt uit dat men eerder terughoudend was met het vaccineren van zwangere vrouwen omdat er nog veel onbekend was. Inmiddels is er meer bekend en mag een zwangere ook een booster krijgen. "Van een boosterprik wordt immunologisch niet meer verwacht dan van reguliere vaccinatie. Het is daarom nu niet nodig om terughoudend te zijn."

Heeft
Lees ook:
Heeft een vaccinatie invloed op je zwangerschap of vruchtbaarheid?

Schoenmakers legt uit dat zwangere vrouwen gevaccineerd worden met een mRNA-vaccin, het gaat dan om Moderna en Pfizer. "De booster lijkt anders, omdat het een andere naam heeft, maar de inhoud van de prik is hetzelfde als de prikken die je eerst krijgt. Deze vaccins zijn veilig tijdens de zwangerschap, en voor de derde prik neemt de NVOG dat advies over."

Schoenmakers: "Ook blijkt uit onderzoek dat vaccinaties de kans op een hevig verloop van corona kleiner maken." Dit wisten we al voor niet-zwangeren, maar uit recent onderzoek blijkt dus dat het ook geldt voor zwangere vrouwen.

Beter beschermd

Maar kan een boosterprik niet wachten tot na de zwangerschap? Veel zwangere vrouwen zullen voor de zwangerschap al twee prikken gehad hebben. "Het staat iedereen vrij om niet gevaccineerd te worden, zwanger of niet", zegt Schoenmakers. "Maar net als voor iedereen geldt voor zwangeren dat ze beter beschermd zijn tegen het ernstige ziekteverloop met een booster tegen corona." 

Zwangere vrouwen met corona

In Nederland zijn er bij het NVOG 9620 zwangere vrouwen bekend die Covid-19 hebben gehad. Het gaat om cijfers tot 7 december. 

Van 110 vrouwen is bekend dat ze zijn opgenomen op de intensive care en 78 op de Obstetrische High Care (intensive care voor zwangeren). 

Het NVOG noemt twee argumenten bij hun advies om zwangeren te vaccineren en boosteren. "De veiligheid en effectiviteit van de vaccins zijn het belangrijkste argument om zwangere vrouwen te vaccineren. Ten tweede lopen zwangere vrouwen meer risico op ernstige symptomen als ze corona krijgen en niet gevaccineerd zijn", schrijft de vereniging in haar advies.

Zwangerschapscomplicaties

Niet-gevaccineerde zwangere vrouwen hebben een grotere kans op een ernstiger verloop van corona, vooral in het derde trimester. Er kunnen zwangerschapscomplicaties optreden met risico's voor een vrouw en haar ongeboren kindje. Zo werd afgelopen november gemeld dat in de Randstad sinds juli 13 doodgeboortes aan corona toe te schrijven zijn. Eerder dit jaar bleek al uit onderzoek van het Erasmus MC dat er in zeldzame gevallen tijdens de zwangerschap een ontsteking kan ontstaan in de placenta. 

Bekijk ook: zwanger, corona en op de ic

02:26
Zwanger, corona en op de ic: 'Ik was bang dat ik dood zou gaan'

Er zijn geluiden dat de omikronvariant minder ernstige ziekteverschijnselen veroorzaakt, maar het is nog onbekend hoe omikron zich gedraagt bij zwangere vrouwen, zegt de woordvoerder van NVOG. "Voorkomen blijft gunstiger dan genezen."

De NVOG laat weten dat zwangere vrouwen zich tegelijk kunnen laten vaccineren met hun leeftijdsgenoten. Het maakt daarbij niet uit wanneer de booster gezet wordt tijdens de zwangerschap, zolang er ten minste 3 maanden zitten tussen de laatste vaccinatie en de booster. 

Risico's voor het kindje

Het vaccin vormt geen risico voor het ongeboren kind, zegt Schoenmakers. Hij legt uit dat het vaccin zelf niet bij het kind komt. "Het MRNA komt niet door de placenta bij de baby, maar de antistoffen die de moeder aanmaakt vanwege de vaccinatie, of een besmetting, komen wel bij de baby." Eigenlijk geldt dan dat de baby net als de moeder antistoffen heeft, alsof die de prik of corona heeft gehad. 

Maar wegen de eventuele bijwerkingen van een booster, zoals koorts, op tegen een coronabesmetting? "Ja, wij denken van wel. Na een prik, zoals een coronavaccin, maar ook de griepprik, kun je een dagje niet lekker zijn", zegt Schoenmakers. Hij adviseert om dan paracetamol te nemen. "Eén dagje niet lekker zijn, weegt niet op tegen ic-opname, vroeggeboorte of een miskraam."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Telt
Lees ook:
Telt een coronabesmetting na twee vaccinaties ook als boosterprik?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore