Ga naar de inhoud
Steeds slimmer

'Meer schade door oplichting op datingsites: gemiddeld 30.000 euro'

Ter illustratie. Beeld © ANP

Oplichters op datingsites gaan steeds slimmer te werk, waardoor de schade oploopt. Mensen die slachtoffer werden van fraude op datingsites, raakten gemiddeld 30.000 euro kwijt. Dat is fors meer dan voorgaande jaren.

Dat schrijft het AD vandaag op basis van cijfers van de Fraudehelpdesk. Er werden dit jaar 544 meldingen van datingfraude gedaan, 218 mensen werden voor een bedrag van in totaal 7 miljoen euro opgelicht.

Beleggen in fondsen

Tanya Wijngaarde, woordvoerder van de helpdesk, legt aan de krant uit dat het werkelijke aantal slachtoffers waarschijnlijk veel hoger ligt. Mensen schamen zich echter, waardoor ze de fraude niet altijd melden.

De Fraudehelpdesk adviseert slachtoffers van fraude en geeft voorlichting aan burgers en bedrijven.

Fraudeur
Lees ook:
Fraudeur krijgt spijt en stort 5000 euro terug aan slachtoffer

De oplichters worden steeds handiger, merkt Wijngaarde. "Niet iedereen laat zich meer in de luren leggen door een noodkreet om financiële hulp, en dus vragen oplichters niet altijd meer om geld, maar vertellen bijvoorbeeld quasinonchalant hoe ze zelf rijk van een bepaalde belegging werden", legt ze uit.

"Als hun slachtoffers nieuwsgierig worden en ook gaan beleggen, blijkt het hele fonds niet te bestaan en is hun geld weg."

Nepvideo's

Daarnaast worden er volgens de helpdesk steeds vaker video's ingezet die nep zijn. "Een van de manieren waarop je datingfraude kon herkennen, was dat de date niet per video kon worden gebeld. Nu doen oplichters steeds vaker of ze wel even kunnen videobellen 'voor de verbinding er weer uit ligt'. Deze superkorte en vage filmpjes zijn waarschijnlijk gestolen van echte mensen", zegt Wijngaarde tegen de krant. 

Fraudehelpdesk
Lees ook:
Fraudehelpdesk mag geen gegevens over mogelijke fraudeurs opslaan