Geweld tegen gedetineerde

Vier bewakers gevangenis Westzaan geschorst

27 december 2021 23:00
Het Justitieel Complex Zaanstad in Westzaan. Beeld © ANP

Vier bewakers van de gevangenis JC Zaanstad in Westzaan zijn geschorst omdat zij zich mogelijk niet integer hebben gedragen. Ze zouden vorige week buitenproportioneel geweld hebben gebruikt bij het onder controle brengen van een gedetineerde.

De vier traden op als leden van het Intern Bijstandsteam (IBT). Dat team staat 24 uur per dag paraat met speciaal daarvoor opgeleide medewerkers en wordt ingezet zodra een situatie voor andere personeelsleden niet meer veilig is.

De teamleden mogen geweld gebruiken als dat noodzakelijk is. Ze zijn uitgerust met onder meer beschermende kleding, pepperspray, een helm en wapenstok.

Overplaatsen naar isoleercel

Op maandag 20 december werd het IBT opgeroepen voor het overplaatsen van een gedetineerde van de psychiatrische afdeling naar een isoleercel vanwege het 'onberekenbare gedrag' van de gevangene, staat in een verklaring van DJI. Volgens NH Nieuws, dat verschillende personeelsleden sprak, zou de gedetineerde met zijn hand onder de gezichtskap van de helm van een IBT'er zijn gegaan om daar te proberen uit te halen naar zijn ogen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Medewerkster gevangenis Lelystad op non-actief na seks met gedetineerde

Hij zou ook gedreigd hebben op vingers te bijten. Daarop zouden de IBT-leden de man klappen hebben gegeven. Volgens de medewerkers is de gevangene 'geen lieverdje' en hij zou voor de overplaatsing al gezegd hebben zich te gaan verzetten.

Onhandelbare gedetineerden

Na de IBT-inzet zijn de camerabeelden ter evaluatie bekeken. Daarop is besloten onderzoek te starten 'naar het voorval en de exacte rol van de vier medewerkers', aldus DJI. In afwachting van de resultaten is de medewerkers de toegang tot de inrichting ontzegd. De gedetineerde is overgeplaatst naar de afdeling voor onhandelbare gedetineerden in Vught.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore