Zoekactie om tijgerkat

Ontsnapte serval keert na grote zoekactie terug bij baasje: 'Dolblij dat ze weer op bank ligt'

27 december 2021 17:27 Aangepast: 28 december 2021 09:35
Erik met zijn serval.

De ontsnapping van serval Simba, een grote tijgerkat, hield Limburg dit weekend in zijn greep. De politie zette een grote zoekactie op om de katachtige weer te vinden. Eigenaar Erik Aspers keerde met spoed terug uit Spanje vanwege de verdwijning van zijn huisdier. Vanochtend zat het beest weer voor zijn deur.

De serval is een katachtig roofdier dat in Afrika in het wild leeft. Ze mogen in Nederland als huisdier worden gehouden, maar dierenorganisatie zijn daar zeer kritisch op en vinden dat deze katachtigen hier niet thuishoren. 

Verdwijning

Erik Aspers uit het Limburgse Herkenbosch heeft er twee: een mannetje en een vrouwtje. "Mijn vader fokte ze, dat doe ik niet. Ik heb ze omdat het geweldige dieren zijn. Ze hebben hier een goed leven. Een groot terrein met verwarmde hokken."

Afgelopen zaterdagochtend was Simba (1,5 jaar), het vrouwtje, opeens verdwenen. Een beveiligingscamera filmde de ontsnapping: via een gat in het hok kon de tijgerkat van een kleine meter wegkomen. "Ik zat vanwege de motorcross van mijn zoon in Spanje. Mijn vriendin belde me over de ontsnapping. Ik schrok flink. Vond het heel vervelend." 

De serval van Erik. De serval van Erik.

Zoekactie van de politie 

Ondertussen werd er door de politie een Burgernetbericht verspreid in de hoop dat katachtige -met kleuren van een luipaard- te vinden. Daarin werd gewaarschuwd om het dier niet zelf te benaderen. Ook startte de politie op Eerste Kerstdag een zoekactie. Omdat de katachtige ontsnapte bij de grens van Duitsland, was ook de Duitse politie op de hoogte gesteld. 

Eigenaar Aspers kon het niet langer aanzien en boekte een vlucht terug van Spanje naar Nederland. "Doordat er allerlei mensen achter Simba aanzaten, voelde ze zich opgejaagd. Je kunt dan het beste zelf gaan zoeken", zegt hij.

De Limburger zocht tot diep in de nacht. "Ik zag haar zondagnacht lopen, maar ze schrok van mijn zoeklamp en het was onrustig op straat."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal ontsnapte servals stijgt: 'Het is geen huisdier'

Voor de poort

Vanochtend zat het beest weer voor de poort van Aspers' huis. "Ze is zelf naar huis teruggekomen. Ik heb zelf de deur weer voor haar opengedaan." Aspers verwacht dat ze niet verder dan een straal van een kilometer van zijn huis is geweest.

Serval Simba zit nu weer thuis op de bank. Ze is niet agressief, stelt het baasje. "Simba is langs konijnen, varkens en schapen gelopen en die leven allemaal nog." Dat ze is teruggekomen, is volgens Aspers een bevestiging: "Een teken dat ze het thuis goed heeft anders komt een kat niet terug."

Steeds populairder huisdier

Servals worden steeds populairder als huisdier, zegt  stichting AAP. De stichting maakt zich zorgen. "Ze zien er schattig snoezig uit als ze klein zijn. Maar het worden gevaarlijke roofdieren." Vorig jaar kwamen er opvallend veel meldingen binnen bij Stichting AAP, zegt woordvoerder Peter de Haan. Tien keer meer dan vorig jaar.

De tijgerkat leeft normaal op de Afrikaanse savanne. Het zijn jachtdieren, zoals alle katachtigen. Waarom de dieren opeens zo populair zijn? "Wellicht komt het omdat mensen meer tijd hebben om thuis te zitten." Mogelijk komen mensen ook op het idee door beroemdheden zoals Justin Bieber. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore