Kabinet besluit volgende week

Wat het kabinet ook beslist, Amsterdamse groep 8-leerlingen sowieso naar school

27 december 2021 13:06 Aangepast: 27 december 2021 13:26
Beeld © Getty Images

Wat het kabinet volgende week ook beslist: de groep 8-leerlingen in Amsterdam krijgen sowieso na de kerstvakantie fysiek les. "We zijn al een paar keer overvallen door een laat besluit van het kabinet. Dat willen we niet meer, we kijken nu vooruit", zegt Arnold Jonk namens de overkoepelende vereniging die alle Amsterdamse basisscholen vertegenwoordigt.

Alle scholen in Nederland zijn tot zeker zondag 9 januari gesloten, zo zei premier Rutte tijdens de laatste persconferentie. Op 3 januari bekijkt het demissionaire kabinet of de scholen na de kerstvakantie weer open kunnen.

Brief

Maar de ruim 220 basisscholen in Amsterdam willen dat besluit niet afwachten. "De schoolbesturen hebben zich voorgenomen dat de leerlingen van groep 8 na de vakantie weer gewoon naar school moeten kunnen. Alle scholen hebben een brief gekregen om zich hierop voor te bereiden", licht Arnold Jonk toe. Hij is bestuurder van BBO: de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen in het primair onderwijs. Het gaat in totaal om ruim 7.500 leerlingen van groep 8.

Reden is dat januari een belangrijke maand is voor de leerlingen die in het laatste basisschooljaar zitten. "De leerlingen krijgen dan toetsen die bepalend zijn voor hun eindadvies. Er zijn sowieso al grote zorgen om de kwetsbare groep 8-leerlingen. Daarom is het ontzettend belangrijk voor deze leerlingen om naar school te gaan."

Vorige lockdown

Het is uiteindelijk aan de scholen zelf om te beslissen wat ze doen. De verwachting is dat de meeste scholen in de hoofdstad het initiatief gaan overnemen en dus de schooldeuren openzetten voor deze groep leerlingen, zegt Jonk.

Overigens gingen veel groep 8-leerlingen in de vorige lockdown ook gewoon naar school in de hoofdstad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ventilatie niet op orde bij kwart scholen: kinderen krijgen les met open raam

'Blij met het besluit'

De Amsterdamse basisschoolleider Eva Naaijkens is blij met het besluit. "Wat ons betreft mag ook het besluit worden genomen dat alle leerlingen uit groep 3 na de kerst naar school mogen."

Daarnaast wil Naaijkens gaan werken met halve groepen voor de andere klassen. "Ieder kind is inmiddels kwetsbaar. Laten we samen kijken naar wat wel kan. Voor de kinderen is schoolsluiting gewoon heel erg slecht."

Op haar plan krijgt ze alleen maar positieve reacties van ouders, zegt Naaijkens. "De meeste ouders willen hun kind weer naar school."

Snapt het besluit

Ook Thijs Roovers van de  Algemene Onderwijs Bond (AOB) snapt het besluit van de Amsterdamse scholen. "Amsterdam loopt hiermee vooruit, maar we snappen dat de scholen dit besluit nu al nemen." De AOB heeft nog geen signalen dat andere schoolbesturen in het land dit ook willen gaan doen. "Maar ik sluit zeker niet uit dat- als het kabinet volgende week besluit om de scholen nog langer dicht te houden-  scholen hun deuren open willen houden voor groep 8."

De PO-raad, de organisatie die de belangen behartigt voor het basisonderwijs, benadrukt dat scholen open mogen blijven voor kwetsbare kinderen. "Het is aan scholen zelf om te bepalen welke leerlingen kwetsbaar zijn. Het is wel belangrijk dat het in goed overleg met ouders en het onderwijspersoneel plaatsvindt." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondanks coronamiljarden kunnen veel scholen leerachterstanden niet wegwerken

Cijfers stijgen 

Ondertussen stijgen de besmettingscijfers in Amsterdam. In een week tijd is het aantal positieve test in en rondom Amsterdam fors gestegen. Het gaat om een toename van zo'n 22 procent in de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. In de andere regio's is juist een daling te zien.

De omikronvariant is nu dominant in de hoofdstad. 

Reactie ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Een woordvoerder van het ministerie laat weten: "Het kabinet beslist op 3 januari of de scholen na de kerstvakantie fysiek les kunnen geven of dat ze (deels) onderwijs op afstand moeten geven. Daar kunnen we niet op vooruitlopen. Weet, dat bij eerdere schoolsluitingen en ook voor de kerstvakantie, kwetsbare leerlingen en leerlingen van wie een van de ouders een cruciaal beroep heeft, sowieso naar school konden. De afweging welke leerlingen zich in een kwetsbare positie bevinden, wordt gemaakt door de professionals in de school, waar nodig samen met de gemeente."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore