Waren leven niet zeker

'Ministerie: nog 573 mensen uit Kabul geëvacueerd'

27 december 2021 06:51 Aangepast: 27 december 2021 06:53
Beeld © ANP

Nederland heeft nog eens 573 mensen uit Afghanistan weten weg te krijgen. Deze mensen waren onder de taliban hun leven niet zeker. Dat blijkt uit cijfers die het Algemeen Dagblad opvroeg bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het gaat om mensen met een Nederlands paspoort of een Nederlandse verblijfsvergunning (228), om tolken of andere betrokkenen bij militaire of politiemissies (218) en Afghanen die voor Nederlandse hulpprojecten hebben gewerkt (127). De cijfers zijn inclusief gezinsleden.

De meeste evacués (352) zijn via de zogeheten Doha-route naar Nederland gekomen. Via het Pakistaanse Islamabad waren dat er nog eens 221.

Militaire operatie

Kort nadat de taliban op 15 augustus de macht grepen in de Afghaanse hoofdstad Kabul, evacueerde Nederland met een militaire operatie in één week tijd zo'n 2500 mensen uit het land.

Er kwam nadien veel kritiek op het kabinet: er zou niet snel en kordaat genoeg zijn gehandeld. Niet iedereen die voor de evacuatie in aanmerking kwam, kon namelijk vóór 1 september mee met de defensietoestellen.

Er worden volgens het AD altijd nog mondjesmaat evacuaties uitgevoerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tolk die voor Nederlanders werkte vermoord in Kabul

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore