Ga naar de inhoud
Vooral oosten en noorden

Veel ongelukken in noorden door 'verraderlijke gladheid', code oranje afgekondigd

Op de A7 bij Groningen knalde een auto tegen een vrachtwagen.

Het KNMI waarschuwt dat het in het noorden en oosten van het land plaatselijk verraderlijk glad kan zijn. Deze ochtend geldt code oranje in de provincies Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel.

Vannacht gold er eigenlijk ook code geel voor Noord-Holland en Gelderland, maar die waarschuwing is maandagochtend vroeg opgeheven.

In het noorden komen veel meldingen binnen van ongevallen, meldt Veiligheidsregio Fryslân. Zo knalden op de A7 bij Groningen meerdere auto's op elkaar. Op beelden hieronder is de chaos op de weg te zien.

Spekgladde A7 bij Groningen zorgt voor meerdere ongelukken

00:38

De meldingen komen vanuit de hele provincie. "Hoeft u niet de weg op, blijf dan thuis of stel uw autorit uit naar later op de dag", is het advies van de Veiligheidsregio's Friesland en Drenthe. 

Motregen

Het is zwaar bewolkt en er valt af en toe motregen. Door de combinatie van koude ondergrond en neerslag is er kans op ijzel, die de wegen plaatselijk spekglad kan maken. Het KNMI en de ANWB waarschuwden gisteren aan het begin van de avond al voor gladheid, maar dat was toen nog vooral in het midden van het land.

Pas in de loop van deze ochtend verdwijnt de gladheid in het uiterste noordoosten van het land, voorspelt het KNMI. De rest van de dag is het bewolkt en overwegend droog. Het wordt 1 tot 9 graden. 

Stijgende temperatuur

Het blijft vandaag ondanks aanhoudende bewolking op de meeste plaatsen droog. In de loop van de middag gaat het in het zuiden regenen. Maar de temperatuur is tegen die tijd tot boven het vriespunt gestegen, waardoor de kans op ijzel verdwenen zal zijn.

In de loop van de week wordt het weer steeds zachter. Op donderdag kan het wel 15 graden worden en tijdens nieuwjaarsnacht is de temperatuur naar verwachting 10 graden.

Gevoelstemperatuur
Lees ook:
Gevoelstemperatuur -15 en gladheid: KNMI geeft code geel af
Bron: RTL Nieuws / ANP