Ga naar de inhoud
Komt niet in app

GGD adviseert: haal geen boosterprik in het buitenland

Vaccinatielocatie in een stadion in Oberhausen in Duitsland Beeld © ANP

De GGD adviseert met klem geen boosterprikken te halen in het buitenland. Dit kan problemen opleveren bij de registratie in de CoronaCheck-app, zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR.

Sommige Nederlanders wachten niet af tot zij in in eigen land een boostervaccin tegen het coronavirus kunnen krijgen. Zij reizen liever naar andere landen, zoals Duitsland, waar iedereen nu al zo'n extra prik kan krijgen. Bijvoorbeeld de mensen in deze video, van eerder deze week:

Nederlanders voor boosterprik naar Duitsland: 'Ik wacht niet op Rutte'

01:34
In Aken stond een rij vol Nederlanders voor de deur van een vaccinatielocatie. Sommigen willen goed beschermd zijn, anderen hebben de prik vooral nodig om op vakantie te kunnen.

Maar die buitenlandse prikken verschijnen niet bij het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app, zegt de GGD. Mensen die over de grens zijn geprikt kunnen achteraf via een registratie in Nederland alleen een papieren coronatoegangsbewijs (CTB) krijgen. 

Teleurstelling voorkomen

Ze krijgen via de Nederlandse CoronaCheck-app ook geen Digitaal Corona Certificaat om mee te kunnen reizen. Dat laatste is de verantwoordelijkheid van het Europese land waar mensen de booster halen, zegt de woordvoerder van de koepelorganisatie.

In de praktijk blijkt dat een prik halen in het buitenland geen problemen hoeft op te leveren. Zo kunnen mensen die in Duitsland een boosterprik hebben gehaald, een internationale QR-code krijgen in de Duitse corona-app. Zo kunnen zij gewoon over de grens reizen. Ook krijgen zij een papieren verklaring. 

Wintersport
Lees ook:
Wintersport gered dankzij Duitse prikmarathon: 'Heel blij met deze prik'

Toch adviseert de GGD mensen om zich in Nederland te laten prikken. "Het zetten van de boosters gaat nu ontzettend snel in Nederland, levert achteraf geen problemen op en is het meteen goed geregistreerd in CoronaCheck-app."

Elke dag komen meer mensen aan de beurt voor een boosterprik: vanaf vandaag kan iedereen uit de geboortejaren 1974 tot met 1977 een afspraak maken voor de prik. De booster kan worden gehaald vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie of drie maanden na herstel van corona.

Het is de bedoeling dat alle volwassenen die dat willen voor het einde van januari een boosterprik hebben kunnen krijgen.