Staand verder leven

Kinderen Peter R. de Vries vertellen open en emotioneel in documentaire over hun vader

27 december 2021 08:58 Aangepast: 27 december 2021 14:17
Ewout Genemans (l) in gesprek met Royce (midden) en Kelly.

Wat dreef Peter R. de Vries en hoe herinneren zijn dierbaren hem? In de documentaire 'Staand verder leven: Na de moord op Peter R. de Vries' blikt Ewout Genemans onder andere met kinderen Royce en Kelly terug op het leven van de misdaadverslaggever en op de periode na de aanslag. "Om hem daar te zien liggen in het ziekenhuis was onze grootste nachtmerrie."

Negen dagen lang vocht Peter R. de Vries in het ziekenhuis voor zijn leven. Dochter Kelly en zoon Royce vertellen in de nieuwe documentaire die vanavond te zien is openhartig over die dagen tussen spanning en hoop.

Ons moment gehad

"We hebben nog negen dagen lang binnen de veilige muren van het ziekenhuis naar hem kunnen kijken", zegt dochter Kelly. "We hebben hem kunnen vasthouden, hem kunnen zoenen, aan hem kunnen ruiken en zijn liedjes kunnen spelen. We hebben echt nog ons moment gehad. Al had ik dat natuurlijk nog veel langer gewild."

In Staand verder leven: Na de moord op Peter R. Vries praten de naasten van Peter R. de Vries over de moordaanslag en de dagen daarna. Wat gebeurde er die week? Wat voor impact hadden de gebeurtenissen op hen? De persoonlijke verhalen en belevenissen van Royce en Kelly staan centraal.

Maar ook direct betrokkenen, zoals collega's bij RTL Boulevard en burgemeester Femke Halsema, komen aan het woord. Zo bracht de Amsterdamse burgemeester een bezoek aan de familie. Diep ontroerd, was ze. De burgemeester omschrijft ook haar rol en haar werk in die periode.

"Je beseft ook dat je leiding hebt, en dat je erboven moet staan. Dingen moet regelen. Je stelt je alsmaar de vraag: doen we het goed? Niets mag in de weg staan om iemand eervol te herdenken." Naast Halsema komt ook demissionair minister Ferd Grapperhaus aan het woord. 

Oog in oog met de verdachten

Een van de indrukwekkendste onderdelen in de documentaire is de eerste zitting van de rechtszaak. Kinderen Royce en Kelly staan voor de eerste keer oog in oog met de verdachten. Interviewer Genemans vraagt hoe zij kijken naar de verdachten en of zij boosheid voelen.

Zoon Royce antwoordt daarop: "Ik voel op dit moment niet die boosheid richting die verdachten. Dat kan nog komen. Ik voel wel boosheid richting andere dingen. Maar als je me zou vragen: kun je die verdachten ooit vergeven? Dan is mijn antwoord heel duidelijk: nee."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Favoriete nummer Peter R. de Vries stijgt meeste plaatsen in Top 2000

Herinnering

De documentaire blikt niet alleen terug maar kijkt ook vooruit. Het leven van de twee kinderen gaat door, al is het in een andere werkelijkheid door de moord op hun vader.

Kelly is voorzitter geworden van stichting De Gouden Tip en Royce staat de familie Verstappen bij in de zaak Nicky Verstappen. Ze vertellen openhartig over hoe zij hun toekomst zien en hoe zij hun vader zullen blijven herinneren. 

De documentaire Staand verder leven: Na de moord op Peter R. de Vries is vanavond om 20.30 uur te zien bij RTL 4.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore