Ga naar de inhoud
Kersttoespraak 2021

Koning: 'Blijven zoeken naar wat we met elkaar delen'

Koning Willem-Alexander tijdens de kerstspeech. Beeld © RVD

"Het ontbreekt ons niet aan de verhalen, maar het kost ons soms moeite om ernaar te luisteren en de mensen erachter te zien. We moeten blijven zoeken naar wat we met elkaar delen. Ook al liggen standpunten ver uit elkaar: we moeten blijven samenleven."

Dat waren de woorden van koning Willem-Alexander in zijn jaarlijkse kersttoespraak. Hij hield zijn speech vanuit de hal in Paleis Huis ten Bosch. "Te midden van alle onzekerheid is ieder mens op zoek naar verbinding. Zelfs onder het dikste pantser leeft altijd het verlangen om samen met anderen aan een betere toekomst te werken."

06:11

Tijdens de toespraak, die eerder werd opgenomen in de ontvangsthal van zijn woonpaleis, lag de bijbel binnen handbereik. "Het verhaal van de geboorte van Jezus blijft tot de verbeelding spreken. Overal en steeds weer geeft het mensen troost en moed. Ook nu, deze kerst, die noodgedwongen zoveel soberder en stiller is dan wij allemaal hoopten."

'Ieder eigen verhaal' 

Hij benadrukte dat ieder mens zijn eigen verhaal heeft, en dat we vrij zijn om te denken en geloven wat we willen. "Wij mensen zijn immers heel verschillend. We kijken op heel verschillende manieren tegen het leven aan. We zijn vrij om ons eigen wereldbeeld te vormen en onder woorden te brengen. Gelukkig maar!"

Bijna
Lees ook:
Bijna tijd voor kerstspeech van de koning: moment om blunders recht te zetten?

Hij bedankte de artsen, verpleegkundigen en zorgmedewerkers voor hun krachtsinspanning de afgelopen tijd. "Zij die maar doorgaan en doorgaan voor onze gezondheid." Tegelijkertijd sprak de koning zijn bezorgdheid uit over de spanningen in de samenleving. "Een jonge agent vertelde me hoe hij zich ontfermde over een slachtoffer en met stenen werd bekogeld."

'Welke inbreng leveren we?'

Aan het einde van de toespraak stond de koning stil bij de behoefte om gehoord te worden. "Kijk naar me. Luister naar me. Verplaats je in mijn situatie. Laat me erbij horen. Laat me een bijdrage leveren! Misschien ligt in de verbinding de kiem voor een gezamenlijk verhaal." Dat is belangrijk, benadrukt de koning om mee te helpen aan de oplossing van problemen die ons allemaal raken, zoals de coronapandemie. "Maar ook de klimaatverandering, die we zelf hebben gecreëerd en waarvan we nu de gevolgen aan den lijve ondervinden." 

De koning deed een beroep op iedereen. "Wij maken de geschiedenis. Welk verhaal zal men later over ons vertellen? Welke inbreng leveren wij? De invloed van ons is groter dan we vaak denken. 

De tekst van de hele toespraak vind je hier.

Koningshuisverslaggever Sander Paulus zegt over de kersttoespraak:

"We kunnen de toespraak eigenlijk opdelen in wat we zagen en wat we hoorden. We zagen dat hij een loopje deed met de bijbel, dat de kerstboom weer terug was, en dat hij omringd was door oranjegeschiedenis. Het oranjegevoel is dus duidelijk aanwezig in Paleis Huis ten Bosch."

"Als we luisteren naar wat hij zei, viel het op dat hij erg druk was met het opnoemen waar hij het afgelopen jaar op bezoek was geweest. Zo bracht hij werkbezoeken aan ic-personeel en sprak hij met slachtoffers van de toeslagenaffaire. Ik zie dat als een reactie op de kritiek dat hij te weinig zichtbaar is geweest. Maar, hij was er dus wel. Wij zagen het alleen niet."

"Ook benadrukte de koning dat hij mensen met elkaar wil verbinden. Iets wat hij ziet als zijn taak. Hij voelt en ziet dat de polarisatie een probleem is en de verbinding hierdoor verdwijnt. Hij roept ons daarom op om samen te komen om te werken aan oplossingen voor problemen die ons allemaal raken. Alleen zie ik dat als een verhulde oproep aan het kabinet. Dat Nederland een duidelijk verhaal nodig heeft."

De
Lees ook:
De complete tekst van de kersttoespraak van koning Willem-Alexander
Bron: RTL Nieuws