In strijd tegen omikronvariant

RIVM verzwaart quarantaineregels: 10 dagen in quarantaine bij nauwe contacten

24 december 2021 18:03 Aangepast: 25 december 2021 06:57
Een mondmasker wappert in de wind. Beeld © ANP

Het RIVM heeft de isolatie- en quarantainerichtlijnen verzwaard vanwege de oplopende omikronbesmettingen. Mensen die een nauw contact met een besmet persoon hebben gehad, en gevaccineerd zijn of genezen van het coronavirus, moeten vanaf vandaag ook 10 dagen in quarantaine. Tot nu toe hoefden die niet in quarantaine, ze hoefden zich alleen te laten testen op de vijfde dag bij de GGD.

Wel mag die groep bij een negatieve test op de vijfde dag na het nauwe contact, de zelfisolatie beëindigen.

Reden voor de nieuwe regels is de komst van de omikronvariant van het coronavirus, die besmettelijker lijkt te zijn.

Kinderen

Alle huisgenoten van, en mensen die een nauw contacten hebben gehad met een besmet persoon, moeten dus in quarantaine. Een nauw contact betekent: langer dan 15 minuten in de buurt zijn op minder dan 1,5 meter.

Een andere aanpassing is dat mensen die positief zijn getest bij de GGD, maar geen klachten hebben, moeten nu 7 dagen in quarantaine. Dat was 5 dagen. Ook kinderen van 0 tot 4 jaar die een huisgenoot zijn van een besmet iemand of daar nauw contact mee hebben gehad, gaan ook in quarantaine.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kerstquarantaine: balen, testen, snotteren en papa op zolder

Boosterprik

De boosterprik zou beter moeten beschermen tegen de omikronvariant. Toch geldt de nieuwe richtlijn ook voor mensen die al een boosterprik hebben ontvangen, zegt de woordvoerder van het RIVM vrijdag. Of dit in de toekomst nog verandert, weet hij niet.

RIVM past de richtlijn aan na het nieuwe advies van het Outbreak Management Team (OMT). De nieuwe regels stellen ook dat huisgenoten en nauwe contacten zich tot tien dagen na het laatste contact niet in grote groepen mogen begeven en kwetsbare mensen moeten vermijden.

Tot nu hoefden alleen ongevaccineerde nauwe contacten en alle huisgenoten van mensen met een coronabesmetting in quarantaine. Overige contacten, die maar kort in contact zijn geweest met de coronapatiënt, hoeven nog steeds niet in quarantaine, net als altijd het geval was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Jonge staat prik met eiwitvaccin Novavax toe voor vaccintwijfelaars

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore