Ga naar de inhoud
Thuis door lockdown

'Dit jaar minder inbraken dan ooit door coronamaatregelen'

Beeld ter illustratie. Beeld © Thinkstock

Nog nooit was het aantal inbraken in Nederland zo laag als dit jaar. Tot aan het begin van deze week werd er in totaal 21.600 keer ingebroken. Daarmee is er sprake van een afname van 23 procent ten opzichte van vorig jaar, toen er ook al een laagterecord werd geboekt.

De cijfers komen van de nieuwe InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis, die in handen is van het AD. De oorzaak voor de flinke daling is te zoeken bij de coronamaatregelen, waardoor veel mensen thuis moeten blijven.  

Avondlockdown

In het najaar nam het aantal inbraken juist even toe, maar die stijging kwam meteen tot stilstand toen het kabinet een avondlockdown afkondigde. Ook in het begin van het jaar, toen tussen januari en april strenge maatregelen golden en er een avondklok werd ingevoerd, waagden inbrekers veel minder pogingen.

Avondklok
Lees ook:
Avondklok voorbij, inbrekers blij: 'Een goed slot en camera's zijn niet genoeg'

"Mensen zijn weer thuis en dat scheelt inbraakpogingen", verklaart Mireille van den Boom, bij Interpolis verantwoordelijk voor de InbraakBarometer, de daling sinds het najaar. Wel moeten mensen volgens haar waakzaam blijven, vooral tijdens de feestdagen. "Rond kerst en de jaarwisseling is het risico doorgaans drie keer zo hoog als in de rest van het jaar."

Laatste week 

In de laatste week van het jaar komen er volgens een prognose van Interpolis nog duizend inbraken bij, maar dan nog blijft het totaal ruimschoots onder de 30.557 gevallen van 2020.

In alle provincies van Nederland nam het aantal inbraken af, het meest in Drenthe (34 procent). In Groningen was er slechts een daling van 6 procent. Ook in grote steden was de afname te zien, vooral in Enschede, waar het aantal inbraken halveerde. Tilburg is de enige grote stad waar dit jaar juist vaker werd ingebroken.  

11
Lees ook:
11 tips om de kans op woninginbraak te verkleinen
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update