Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Telt een coronabesmetting na twee vaccinaties ook als boosterprik?

Nederlanders die naar Oostenrijk gaan, krijgen vanaf vandaag te maken met strengere inreisregels. Alleen met een dubbele vaccinatie én booster én negatieve PCR-test hoef je niet meer in quarantaine. Wat als je dubbel gevaccineerd bent, maar net hersteld bent van een coronabesmetting. Telt dit ook als booster(prik)?

In de praktijk werkt een coronabesmetting nadat je al gevaccineerd bent geweest namelijk wel als booster. Dus waarom telt dat dan niet officieel als boosterprik? 

Hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond legt uit: "In beide gevallen train je je afweersysteem. Zowel een derde vaccinatie als een besmetting na vaccinatie zorgt ervoor dat je lichaam in één keer weer veel antistoffen en afweercellen aanmaakt tegen het virus: een boost. Het grootste verschil is dat je van een vaccinatie niet ziek wordt, en bij een besmetting loop je dat risico wel." 

Als
Besmetting werkt als booster
Als je corona krijgt nadat je gevaccineerd bent, geeft dat dan een boost?

Toch kan er wel verschil zitten in hoeveel nieuwe antistoffen iemand doormaakt na een natuurlijke coronabesmetting. Van Egmond: "Het is een grijs gebied. Als je bijvoorbeeld recent positief bent getest en je hebt hele milde klachten gehad, dan weten we niet of er wel een flinke activatie van je afweersysteem is geweest. En of je dus genoeg nieuwe antistoffen hebt aangemaakt. Is dat dan wel echt een goede boost geweest? Dat weten we eigenlijk niet zo goed."

Geen studies 

Er zijn nog geen studies geweest naar het effect op je afweersysteem na een natuurlijke besmetting. Daarvoor is de omikronvariant te kort in ons land.

Waar wel onderzoek naar is gedaan, is het effect van de boosterprik. Na een eerste (en tweede) vaccinatie blijken mensen nog niet voldoende beschermd te zijn tegen deze nieuwe variant. "Met een boostervaccinatie weet je zeker dat het aantal antistoffen weer omhoog gaat en zien we dat dit dus ook werkt tegen omikron."

Waarom
Booster beschermd best
Waarom ben je vooral met een booster goed beschermd tegen omikron?

Het ministerie van VWS laat weten dat een natuurlijke coronabesmetting na twee vaccinaties inderdaad niet officieel als booster gezien wordt. Zij volgen daarin het advies van de Gezondheidsraad. 

Wie dus recent of binnenkort positief test op corona, zal dus ook nog een boosterprik nodig hebben.