Noord vs. zuid

Wel of geen witte kerst? 'Het ligt er maar net aan waar je woont'

23 december 2021 16:00 Aangepast: 23 december 2021 20:40
archieffoto Beeld © ANP

Krijgen we nou wel of niet een witte kerst? Met nog maar één dag tot kerstavond zou je denken dat het inmiddels wel duidelijk is, maar niets is minder waar. "Een witte kerst zou kunnen, maar niet overal in het land", zegt Buienradar-meteoroloog Nicolien Kroon.

"Het is nog steeds een strijd tussen koud en warm boven Nederland", zegt Kroon. Zoals het er nu uitziet, krijgt het noorden van het land zaterdag een stralende zon met temperaturen rond of net onder het vriespunt.

In het zuiden van het land ziet het weer op eerste kerstdag er een stuk minder rooskleurig uit. "Daar wordt het grijs en regenachtig met een graad of 6."

Sneeuw

De mensen in het midden van het land zitten precies op de grens. "Er ligt als het ware een strook van Amsterdam tot de Veluwe en daar zou zo maar eens wat winterse neerslag kunnen vallen", zegt Kroon.

Denk dan niet meteen aan sneeuwpoppen maken na het kerstonbijt want 'uiteindelijk wint de warme lucht uit het zuiden het'.

Tweede kerstdag trekt de warme lucht uit het zuiden steeds verder omhoog. In het noorden is het dan bewolkt en is daar opnieuw winterse neerslag. "Misschien is de kans op sneeuw dan nog wel grote dan eerste kerstdag." Áls de witte kerst er uiteindelijk komt, zou dat best bijzonder zijn, want de laatste keer dat dat officieel gebeurde was in 2010.

Heel opvallend is het weer van komend weekend niet. "Wel is het opmerkelijk dat de mensen in het noorden echt een andere beleving zullen hebben van het weer dan de mensen in het zuiden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ongelukken door ijzel: code oranje ingetrokken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore