'Verduurzamen een probleem'

België schuift definitief besluit over sluiten kerncentrales op

23 december 2021 13:19 Aangepast: 03 juni 2022 12:02
De kerncentrale bij Doel in België. Beeld © AFP

De Belgische regering schuift een definitief besluit over de sluiting van kerncentrales vooruit. En daarmee is een kabinetscrisis over kernenergie voorlopig afgewend.

Enkele jaren geleden is afgesproken dat in 2025 kerncentrales moeten sluiten. Maar het stoppen met kernenergie stuit op steeds meer verzet nu Europa af wil van energievormen die broeikasgassen als CO2 verspreiden. Onder meer Nederland en Frankrijk willen juist nieuwe kerncentrales bouwen.

De Belgische regering blijft afkoersen op sluiting. Maar als er niet op tijd gascentrales klaarstaan om stroomtekorten te voorkomen, sluit zij het langer openhouden van de twee jongste nucleaire centrales niet uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van gevaarlijk naar noodzakelijk: steun voor omstreden kernenergie groeit

België kan de energievoorziening zonder kernenergie niet snel genoeg verduurzamen, zeggen de Franstalige liberalen in de regeringscoalitie. Maar de Groenen, voor wie het opdoeken van de kerncentrales altijd heel belangrijk is geweest, houden eraan vast.

Zon en wind

België moet zo snel mogelijk overgaan op hernieuwbare energie van bijvoorbeeld zon en wind en in de tussentijd een beroep doen op gascentrales, vindt de minister van Energie (van de Groenen). Dat laatste verloopt moeizaam, omdat de kritische Vlaamse autoriteiten steeds geen vergunningen verstrekken.

De regeringscoalitie heeft nu afgesproken daar nog wat tijd voor te nemen en de subsidie voor zo'n gascentrale in maart desnoods over te hevelen naar nieuwe projecten.

Bekijk ook: waarom deze landen investeren in mini-kerncentrales

Verschillende landen investeren in mini-kerncentrales, zogeheten Small Modulair Reactors (SMR).

In maart zou ook het besluit vallen of de kerncentrales nog even nodig blijven. Als België zonder stroom dreigt te raken, kan het langer openhouden van de twee jongste kerncentrales dan weer bespreekbaar worden. Die staan in Tihange en Doel, niet ver van de Nederlandse grens.

Maar ook dat zal lastig worden, nu de uitbater van de centrales zegt dat ook voor het uitstellen van de sluiting nog te weinig tijd is. België gaat ondertussen wel onderzoeken of het in de toekomst nieuwe, kleine kerncentrales in gebruik zou kunnen nemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore