Twee haalden de honderd jaar, de jongste overleed al op 29-jarige leeftijd. De prominenten hieronder verdienen allemaal om verschillende redenen een plek op deze pagina. Bijvoorbeeld vanwege hun rol in de wereldgeschiedenis, of vanwege de invloed op de muziek-, tv- of kunstwereld.
Belangrijke sporters mochten ook niet ontbreken. Sommige personen vielen buiten al deze categorieën. Zij verdienden een plek omdat ze voor velen de wereld mooier maakten. In chronologische volgorde:
14 januari: Siegfried Fischbacher (81)
Siegfried & Roy hadden tientallen jaren een razend populaire show in Las Vegas, waarin ze met witte leeuwen en tijgers optraden. In 2003 raakte Roy Horn zwaargewond bij een aanval van een van de Siberische tijgers, hij stierf in 2020. Siegfried overleed dit jaar aan de gevolgen van het coronavirus. Lees verder.
23 januari: Larry King (87)
Larry King was een Amerikaans journalist en presentator. Hij had een radioprogramma The Larry King Show en was daarna 25 jaar te zien in eigen praatprogramma op CNN. Zijn familie liet weten: "Of het nu ging om een president, een celebrity of een doorsnee man of vrouw: hij stelde korte, directe en ongecompliceerde vragen en dat leverde altijd een mooi resultaat op." Lees verder.
29 maart: Bibian Mentel (48)
Bibian Mentel was snowboardster, meervoudig wereldkampioene, paralympisch kampioene, runde eigen Mentelity Foundation en haalde in rolstoel finale Dancing with the Stars. Haar veerkracht hield Mentel, die aan kanker leed, op de been. Altijd weer. "Ik hou van het leven", zei ze vaak. Lees: Bibian Mentel: de sportvrouw waar iedereen van hield.
9 april: Prins Philip (99)
Prins Philip was de echtgenoot van koningin Elizabeth II sinds 1947, Philip Mountbatten wijdde zijn leven aan het Britse koningshuis tot hij in 2017 op 96-jarige leeftijd ‘met pensioen’ ging. Lees: Prins Philip: grapjas in stijf koningshuis.
16 april: Heinze Bakker (79)
Sportjournalist, presentator Studio Sport, verslaggever bij elf Olympische Spelen, vele edities Tour de France, schaatstoernooien, Elfstedentochten, bestuurslid KNSB. Lees verder.
19 april: Willy van der Kuijlen (74)
Voetballer, 'Mister PSV', met 311 doelpunten topscorer aller tijden van de Eredivisie, won met PSV drie landstitels en de UEFA Cup, 22 interlands voor Oranje. Lees verder.
29 april: Hans van Baalen (60)
VVD-politicus, Tweede Kamerlid en lid Europees Parlement, voorzitter van de Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE). Premier Mark Rutte reageerde op zijn overlijden: "Hans heeft een bepalende rol gespeeld in de enorme groei van de liberale fractie in het Europees Parlement Ik koester onze vriendschap". Lees verder.
29 juni: Donald Rumsfeld (88)
Rumsfeld was onder andere minister van Defensie onder de Amerikaanse president George W. Bush, hij leidde invallen in Irak en Afghanistan na de aanslagen van 11 september 2001 in de VS. "Vanaf de jaren 70 tot 2006 had Rumsfeld invloed op de oorlogen die Amerika voerde", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Hij was de jongste en ook de oudste minister van defensie uit de Amerikaanse geschiedenis. Als voorstander van een krachtige VS die niet bang zijn voor militair ingrijpen, wist hij Republikeinse presidenten te overtuigen." Lees verder.
14 juli: Kurt Westergaard (86)
De Deense cartoonist Kurt Westergaard werd in 2005 wereldberoemd door een tekening van profeet Mohammed met een bom in zijn tulband. Hij kreeg vervolgens bewaking vanwege doodsbedreigingen. Lees verder.
15 juli: Peter R. de Vries (64)
Het was voor velen de meest schokkende gebeurtenis dit jaar: het overlijden van Peter R. de Vries. De misdaadverslaggever werd op straat doodgeschoten. Peter R. de Vries werd bekend door zijn vele eigen programma's op SBS6 (Puttense moordzaak, Nicky Verstappen, Willem Holleeder). Hoogtepunt in zijn carrière was de Emmy Award die hij kreeg voor zijn reportage over Joran van der Sloot. Lees: Peter R. de Vries, de hoop van slachtoffers van nabestaanden
26 juli: Kees Veldboer (62)
Kees Veldboer was dan wel niet zo beroemd, toch verdient hij een plek in deze lijst. Veldboer was de oprichter en directeur van Stichting Ambulance Wens. Hij liet de laatste wensen van ruim 16.000 terminaal zieke mensen uitkomen. De BBC riep hem uit tot meest inspirerende man. RTL Nieuws sprak hem in 2019 voor het zondaginterview. Lees ook: De wensambulance rijdt door, ook na de dood van oprichter Kees.
21 augustus: Don Everly (84)
Don Everly was een Amerikaanse zanger en muzikant. Hij vormde met broer Phil The Everly Brothers - denk aan hits als Lucille en Bye Bye Love, Phil stierf in 2014. Don verleed dit jaar aan de gevolgen van een longziekte. Lees verder.
24 augustus: Charlie Watts (80)
Charlie Watts was de drummer van Britse rockband The Rolling Stones. Hij was veruit meest ingetogen bandlid, leidde ook een big band en een jazzkwintet. Bekijk de video: Drummer Charlie Watts was de motor van The Rolling Stones.
11 september: François Boulangé (67)
Boulangé was tv-presentator, producent en presentator van het spelletjesprogramma Lingo. Hij kan met recht 'mr Lingo' worden genoemd. Lees verder.
9 oktober: Ruud ten Wolde (29)
Ruud ten Wolde was journalist en verslaggever bij RTL Boulevard. Hij schreef het boek Ziek gelukkig over het verloop van zijn kanker. Ten Wolde was zeer actief op sociale media. Ter Wolde was op Twitter heel open over zijn ziekte. Hij deelde met zijn volgers zijn ziektebeeld, maar liet bovenal zien dat hij ondanks zijn ziekte positief bleef. Lees verder.
17 oktober: Sien Diels (74)
De Belgische actrice Sien Diels was 36 jaar lang moederfiguur Sien met een eigen winkel in kinderprogramma Sesamstraat. Ze had ook rollen in Vlaamse tv-series Witse, F.C. De Kampioenen. Lees verder.
18 oktober: Colin Powell (84)
Colin Powell was een Amerikaanse generaal, diplomaat en politicus. Hij was ook de eerste zwarte minister van Buitenlandse Zaken, dat was hij onder president George W. Bush. Hij gold als gematigd politicus. Lees: Colin Powell: 'Moedige generaal', maar vooral herinnerd om Irak-leugens
21 oktober: Bernard Haitink (92)
Dirigent, leidde als chef of als gast orkesten in binnen- en buitenland, begon bij Radio Filharmonisch Orkest, tientallen jaren dirigent Concertgebouworkest. Lees verder.
6 november: Terence Wilson (64)
Artiestennaam Astro, zanger, trompettist en medeoprichter van de Britse reggaeband UB40, hits als Food for Thought, Red Red Wine en Sing Our Own Song. Lees verder.
7 november: Bas van der Vlies (79)
Politicus, boegbeeld SGP, Kamerlid van 1981 tot 2010, ‘rechtsstatelijk geweten’ Tweede Kamer, wilde om religieuze redenen lang niet op tv verschijnen. Lees verder.
11 november: Frederik Willem de Klerk (85)
De Zuid-Afrikaanse politicus De Klerk was de laatste president tijdens de apartheid, met Nelson Mandela ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede.
19 december: Ed van Thijn (87)
Ed van Thijn was politicus en PvdA-coryfee. Hij was twee keer minister van Binnenlandse Zaken (kabinetten Van Agt II en Lubbers III). Ook was hij de langstzittende naoorlogse burgemeester van Amsterdam (1983-1994), lid Eerste en Tweede Kamer en auteur van 19 boeken. Voormalig vicepremier Lodewijk Asscher twitterde na zijn overlijden: "Met Ed van Thijn verliest Amsterdam een anker, de PvdA een icoon en Nederland een politicus die in leven en werk toonde dat het áltijd de moeite waard is voor een ander op te komen en te blijven hopen op beter." Lees verder.
20 december: Reinier Paping (90)
Paping won op 18 januari 1963 de Elfstedentocht, onder loodzware omstandigheden. Gesproken werd van 'de Hel van 1963'. Bij de start was het 18 graden onder nul, met een ijskoude oostelijke wind. Van de 10.000 deelnemers finishten er maar circa honderd. Henk Angenent, de winnaar van de Elfstedentocht in 1997, noemt de overleden Elfstedentochtwinnaar 'een icoon van de Nederlandse sport en een icoon als mens'. Lees verder.
26 december: Desmond Tutu (90)
Desmond Tutu was aartsbisschop en bekend tegenstander van de apartheid in Zuid-Afrika. Tutu was voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie die na het einde van de apartheid als doel had om de verschillende bevolkingsgroepen in vrede met elkaar te laten leven. Hij won in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede. Zie ook: Hij was het geweten van Zuid-Afrika, Bisschop Desmond Tutu
28 december: Robin Fransman (53)
Robin Fransman was econoom en initiatiefnemer van de actiegroep Herstel-NL tegen de lockdown. Ook was hij kritisch over de wenselijkheid en werking vaccins. Hij stierf aan corona. Lees verder.
JANUARI
3 januari: Gerry Marsden (78)
Britse zanger, met Gerry and the Pacemakers hit met You’ll Never Walk Alone, die versie is clublied van Liverpool en te horen in stadions wereldwijd waaronder De Kuip.
4 januari: Martinus Veltman (89)
Natuurkundige, ontving in 1999 de Nobelprijs voor Natuurkunde voor het verschaffen van helderheid over de kwantumstructuur van elektrozwakke interacties.
16 januari: Phil Spector (81)
Amerikaanse muziekproducent, grondlegger ‘wall of sound’-techniek, werkte met The Beatles, Ike & Tina Turner, sinds 2009 in de cel na moord op actrice Lana Clarkson.
18 januari: Hans de Boer (66)
Werkgeversvoorman, voorzitter MKB-Nederland en VNO-NCW, medeverantwoordelijk voor akkoord over topvrouwen en steunmaatregelen rond de coronacrisis. Lees verder.
28 januari: Paul Crutzen (87)
meteoroloog en scheikundige, kreeg in 1995 de Nobelprijs voor Scheikunde voor onderzoek naar aantasting van de ozonlaag van de aarde.
FEBRUARI
2 februari: Tom Moore (100)
Britse oorlogsveteraan, bekend als Captain Tom, wereldberoemd door corona-inzamelingsactie waarmee hij 45 miljoen euro ophaalde met rondjes lopen in zijn tuin. Lees verder.
5 februari: Christopher Plummer (91)
Canadese acteur, kapitein Von Trapp in The Sound of Music met Julie Andrews (Maria), vele tientallen films zoals On Golden Pond, A Beautiful Mind, Beginners.
6 februari: George Schultz (100)
Amerikaanse politicus, invloedrijke minister onder presidenten Nixon en Reagan, cruciale rol bij beëindiging Koude Oorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie.
8 februari: Els Vader (61)
Atlete, had jarenlang Nederlandse records op 100, 200 en 400 meter sprint, atlete van het jaar 1981, drie keer Olympische Spelen maar zonder podiumplaats
8 februari: Mary Wilson (76)
Amerikaanse soulzangeres met (Diana Ross &) The Supremes hits als You Can’t Hurry Love en Baby Love, doorbraak in Afro-Amerikaanse rhythm-and-bluesmuziek.
9 februari: Chick Corea (79)
Amerikaanse jazzpianist en componist, werkte met Miles Davis en Herbie Hancock, won ruim twintig Grammy’s, medeontdekker van de muziekstroming fusion.
19 februari: Jan Mans (80)
PvdA-politicus, burgemeester van Enschede ten tijde van de vuurwerkramp, ook waarnemend burgemeester in Venlo, Maastricht, Moerdijk en Gouda.
MAART
3 maart: Jeroen van Merwijk (65)
Cabaretier, beeldend kunstenaar, liedjesschrijver voor Karin Bloemen en Adèle Bloemendaal, maakte 13 theaterprogramma’s, Annie M.G. Schmidtprijs.
16 maart: Mirjam Moll (54)
Directeur Museumvereniging en Stichting Museumkaart, kwam in de media op voor belangen van musea die hard getroffen waren door de coronacrisis.
APRIL
1 april: Oscar Kraal (50)
drummer van popband Van Dik Hout, drumde ook bij Candy Dulfer & Funky Stuff, Milow, Postmen en Frank Boeijen.
14 april: Bernard Madoff (82)
Amerikaanse megafraudeur, piramidespel met beleggingen waarbij tientallen miljarden verloren gingen, 150 jaar cel, werkte voor technologiebeurs Nasdaq. Lees verder.
29 april: Hafid Bouazza (51)
Auteur, E. du Perronprijs voor debuut De voeten van Abdullah, romans Paravion, Meriswin, vertaalde poëzie uit Arabisch, Engels en Frans.
MEI
9 mei: Meindert Leerling (85)
Politicus van de RPF (voorloper van de ChristenUnie), Tweede Kamerlid, actief bij de EO en organisator van reizen naar Israël
20 mei: Cees van Drongelen (84)
radio- en tv-presentator bij de AVRO, was het gezicht van Jonge mensen op weg naar het concertpodium, AVRO’s Sterrenslag en Tussen Kunst en Kitsch
24 mei: Max Mosley (81)
Britse coureur, voorzitter automobielfederatie FIA, zorgde met Bernie Ecclestone voor professionalisering Formule 1, kwam in opspraak door sm-nazi-feestje. Lees verder.
JUNI
2 juni: Herman Stok (93)
radio- en tv-presentator, "eerste dj van Nederland", werkte voor KRO en VARA, presenteerde op tv Top of Flop en Disco Duel, op de radio programma's als Tijd voor teenagers, Z.O., Mix en Wachten op middernacht
7 juni: A.L. Snijders (83)
Auteur, pseudoniem van Peter Cornelis Müller, schreef zkv’s (zeer kort verhaal), Constantijn Huygens-prijs, werkte voor de VPRO-gids en las verhalen voor op de radio
7 juni: Ton van Dijk (77)
Journalist, hoofdredacteur weekbladen Panorama en Nieuwe Revu, schreef boeken (Medische Missers, Sterke Verhalen), werkte bij Haagse Post, Vrij Nederland
11 juni: Lucinda Riley (55)
Ierse auteur, boekenserie De zeven zussen, haar werk is in 34 landen uitgegeven, in Nederland ruim 3 miljoen boeken verkocht.
JULI
1 juli: Louis Andriessen (82)
Componist, grondlegger muziekstroming Haagse School, klassieke, toneel- en filmmuziek, hoogleraar aan universiteiten van Leiden en Nijmegen, ook veel erkenning in VS
1 juli: Boudewijn Paans (77)
Journalist, hoofdredacteur VPRO Gids, bedenker rubriek Achterwerk en succesvolle ledenwerfacties, eerste Omroepman van het Jaar
4 juli: Dick Rienstra (80)
Acteur en zanger, vertolker liedjes Frank Sinatra, Dolle Dries in toneelstuk De Jantjes, tv-series als De kleine waarheid, Baantjer, Toen was geluk heel gewoon
11 juli: Ferdinand Fransen (93)
Eigenaar en directeur reisonderneming Arke, voorloper van TUI, voorzitter FC Twente.
25 juli: Eddy Posthuma de Boer (90) Fotograaf, legde zowel historische gebeurtenissen als het straatleven vast, fotografeerde opkomst jongerencultuur en rock-’n-roll, werkte in ruim 85 landen.
29 juli: Hero Muller (83)
(Hoorspel)acteur, films Keetje Tippel, Soldaat van Oranje, Mees Kees op de planken, tv-series Onderweg naar Morgen, Zoop, stem van Koekiemonster uit Sesamstraat.
AUGUSTUS
11 augustus: Ernst van de Wetering (83)
kunsthistoricus, kenner Rembrandt van Rijn, maakte overzicht 340 erkende Rembrandts, hoogleraar kunstgeschiedenis Universiteit van Amsterdam
12 augustus: K. Schippers (84)
schrijver, dichter, kunstcriticus, pseudoniem van Gerard Stigter, met J. Bernlef oprichter literair tijdschrift Barbarber, P.C. Hooftprijs, Libris Literatuurprijs
15 augustus: Gerd Müller (75)
Duitse voetballer, aanvaller Bayern München, 62 interlands voor Duitse elftal, maakte in 1974 voor toenmalig West-Duitsland winnende doelpunt WK-finale tegen Nederland. Lees verder.
29 augustus: Jacques Rogge (79)
Belgische voorzitter Internationaal Olympisch Comité (IOC), actief in strijd tegen doping, zeiler bij drie Olympische Spelen, rugbyer bij Belgisch team. Lees verder.
SEPTEMBER
6 september: Jean-Paul Belmondo (88)
Franse acteur, in theaters en in tientallen films waaronder Le voleur, Cartouche en Les Misérables
9 september: Aarnout Loudon (84)
Bestuurder, politicus, Eerste Kamerlid VVD, bestuursvoorzitter AkzoNobel, voorzitter raad van commissarissen ABN AMRO, voorzitter Nederlandse Veteranendag.
22 september: Pieter Beelaerts van Blokland (88)
Politicus CHU en CDA, minister Volkshuisvesting in kabinet-Van Agt, burgemeester Amstelveen, Vianen, Apeldoorn, commissaris van de Koningin Utrecht
26 september: Alan Lancaster (72)
Bassist en een van de oprichters van de Britse rockband Status Quo met hits als Down, Down en Whatever You Want
28 september: Jaap Maarleveld (97)
Acteur, films en tv-series als Floris, Het zonnetje in huis, Baantjer, SpangaS, in begintijd televisie hoofdrol in kinderserie De avonturen van Okkie Trooy. Lees verder.
OKTOBER
7 oktober: Nico van der Linden (71)
Orkestleider, pianist en componist, werkte met Ramses Shaffy, Mathilde Santing, Angela Groothuizen, meermaals onderscheiden.
15 oktober: Paul Blanca (62)
Fotograaf, brak door met provocerende foto’s en zelfportretten, in kunstenaarsscene met Rob Scholte, Peter Klashorst, Joost Zwagerman en veel drank en drugs.
NOVEMBER
17 november: Jacques Hamelink (82)
Dichter en auteur, publiceerde in literaire tijdschriften Tirade en De Revisor, dichtbundels De eeuwige dag, Hersenopgang, Constantijn Huygensprijs
18 november: Ack van Rooyen (91)
Trompettist, grondlegger jazz in Nederland, speelde met The Ramblers, Miles Davis, Quincy Jones Orchestra, Metropole Orkest, meerdere malen onderscheiden
20 november: Rudy Croes (74)
Arubaanse politicus, afkomstig uit politieke familie, minister van Justitie op het eiland van 2001 tot 2009, kwam geregeld in conflict met regering-Balkenende.
24 november: Inez van Dullemen (96)
Auteur, brak door met novelle Vroeger is dood, schreef in zeven decennia romans, toneelstukken, reisboeken, getrouwd met theatermaker Erik Vos.
30 november: Marijn de Koning (78)
Journalist en Tweede Kamerlid, werkte voor Het Parool en als eerste vrouwelijke verslaggever voor het NOS Journaal, D66-Kamerlid van 1994 tot 1998.
DECEMBER
3 december: Arie Ribbens (84)
Feestzanger, hits Brabantse nachten zijn lang, Polonaise Hollandaise (met de gevleugelde kreet Bij Hoevelaken linksaf), Polonaise achteruit, Akketdoe. Lees verder.
4 december: Eric van der Donk (92)
Acteur, toneelgroep Theater, tv-series Oud Geld, Pleidooi, films Kruimeltje, Pietje Bell 2, sketches in Het Klokhuis, Louis d’Or, Gouden Kalf.
5 december: John Miles (72)
Britse zanger, muzikant en componist, bekend van Music, dat in 1976 en 1982 hoog in de Top 40 stond, gitarist bij Tina Turner, Stevie Wonder en Fleetwood Mac. Lees verder.
10 december: Michael Nesmith (78)
Amerikaanse zanger, gitarist, lid van band The Monkees met eigen tv-show, hier te zien bij de AVRO, hits I'm a Believer (gebruikt in film Shrek), Daydream Believer, solohits Silver Moon, Rio.
12 december: Skip Voogd (88)
Muziekjournalist, radiomaker, in 1965 betrokken bij start Hilversum 3 (tegenwoordig NPO 3FM), werkte voor VARA, AVRO en jarenlang als muzieksamensteller bij de NCRV.
18 december: Henk van der Linden (96)
Regisseur en filmproducent, maakte zo'n 80 films, meestal gebaseerd op jeugdlectuur, zoals Nieuwe avonturen van Dik Trom dat 28 jaar aaneengesloten in bioscopen draaide, ook films rond Pietje Bell, Sjors en Sjimmie.