Ga naar de inhoud
Veel ongevallen

Rijkswaterstaat: groot deel bermen in Nederland is onveilig

Archiefbeeld van een bermongeluk. Beeld © ANP

Veel bermen in Nederland zijn onveilig. Dat staat in een nieuw rapport van Rijkswaterstaat. Bij zowel autosnelwegen als niet-autosnelwegen (N-wegen) voldoet ruim 40 procent niet aan de gewenste veiligheidseisen, zo blijkt.

Het rapport genaamd 'Staat van de Infrastructuur' is door minister Visser van Infrastructuur naar de Tweede Kamer gestuurd, schrijft het AD. Het verbeteren van de veiligheid van de bermen zou veel verkeersdoden kunnen schelen, zeggen de makers van het rapport. 

Bomen of struiken

Van de autosnelwegen in Nederland blijkt 42 procent een onveilige berm te hebben. Bij N-wegen gaat het om 44 procent. Het is voor het eerst dat de veiligheid van bermen door Rijkswaterstaat is onderzocht. 

Een berm wordt als veilig beschouwd als er geen bomen, struiken of andere obstakels staan waar automobilisten tegenaan kunnen rijden. Als die er wel staan, moet een vangrail de veiligheid van de weggebruikers waarborgen. Op veel plekken is daar dus geen sprake van. 

Auto
Lees ook:
Auto te water in Ter Apel, 77-jarige man komt om het leven

Voor het verbeteren van de gevaarlijkste punten bij snelwegen wordt komend jaar en het jaar erna in totaal 30 miljoen euro vrijgemaakt, laat het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat weten aan het AD. Voor knelpunten op N-wegen investeert het demissionaire kabinet nog eens 25 miljoen. 

Levens redden

"Zeker een kwart van de dodelijke slachtoffers op rijkswegen betreft een bermongeval, hebben wij onderzocht", zegt Robert Louwerse, onderzoeker bij de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).  

Snelweg
Lees ook:
Snelweg A28 dicht na dodelijk ongeluk, weg vol met kippenmest
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update