Lange Leidsedwarsstraat

De straat waar Peter R. werd vermoord: van plaats delict naar bloemenzee

28 december 2021 06:40 Aangepast: 12 maart 2022 21:36
Een politieagent legt bloemen bij de plek waar Peter R. de Vries werd neergeschoten. Beeld © ANP

Bijna een half jaar geleden maakten kogels een einde aan het leven van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De Lange Leidsedwarsstraat, waar hij werd neergeschoten, groeide uit tot wereldnieuws. RTL Nieuws blikt met ondernemers en bewoners terug op de dag die hun straat en hun leven voorgoed veranderde. "Nog bijna iedere dag komen mensen vragen waar het precies gebeurd is."

Gesloten winkels en restaurants, flikkerende kerstverlichting en een paar verloren toeristen. In de donkere dagen voor kerst is er in de Lange Leidsedwarsstraat weinig te zien dat nog doet denken aan de vreselijke gebeurtenis van 6 juli van dit jaar.

Op die dag werd Peter R. de Vries er neergeschoten. Hij overleed een paar dagen later aan zijn verwondingen.

Gedenkplek

Kort na de aanslag veranderde de Lange Leidsedwarsstraat in een plaats delict. Maar zodra de afzetlinten werden weggehaald, ontstond er een bloemenzee.

Tiemen (32), bewoner van de Lange Leidsedwarsstraat, zag de berg met bloemen groeien. "Het begon met één enkel kaarsje en een bloemetje, maar al snel waren het er duizenden. Het lag helemaal bezaaid, het werd echt een gedenkplek. Je kon hier wekenlang eigenlijk niet doorkomen. Sommige buren vonden dat na een tijdje wel vervelend, maar ik vond het mooi om te zien dat zoveel mensen het belangrijk vonden."

Een vrouw legt een bloemetje op de plek waar De Vries is neergeschoten. (Archieffoto juli 2021) Een vrouw legt een bloemetje op de plek waar De Vries is neergeschoten. (Archieffoto juli 2021)

Tiemen zag De Vries regelmatig langs zijn huis lopen. "Hij liep altijd stevig door. Op zo'n typische Peter R.de Vries-manier, als je begrijpt wat ik bedoel. Hij was altijd vriendelijk. En strak in pak, met nette schoenen. Die vielen me altijd op."

Hij vertelt over de dag van de aanslag. "Ik kwam net terug van het boodschappen doen. Het moet twee minuten daarvoor gebeurd zijn, de straat was nog niet afgezet. Ik wilde mijn straat inlopen en zag iemand op de grond liggen. Ik dacht eerst dat er iemand gevallen was. Tot ik dus die schoenen zag, en wist dat het Peter R. de Vries was."

Omstanders

Op dat moment waren er al mensen bij De Vries die hem hielpen en waren de hulpdiensten onderweg. "Ik ben snel doorgelopen. Er stonden veel mensen omheen, er waren ook mensen aan het filmen. Ik ben snel naar huis gegaan, het was geen fijne situatie."

Hij denkt nog regelmatig terug aan de dag van de aanslag. "Eigenlijk iedere dag. Ik weet precies waar hij lag, en daar loop ik langs als ik boodschappen doe. Dat gaat niet zomaar voorbij."

Bekijk ook: Dochter Peter R. over de dagen na de aanslag

Fragment uit de documentaire "Staand verder leven: na de moord op Peter R. De Vries."

Ook Andy (50) herinnert zich de dag van de aanslag nog goed. Hij was aan het werk in zijn Italiaanse restaurant in de Lange Leidsedwarsstraat, toen hij de schoten hoorde.

"Ik herkende het geluid meteen en ben naar buiten gerend. Bij het tweede schot zag ik iemand neervallen. Ik herkende hem van ver, hij liep hier regelmatig. Terwijl ik er naartoe rende, heb ik de politie gebeld en gezegd dat het om Peter R. de Vries ging. Ik kreeg honderden vragen, maar ik bleef roepen: het is Peter R. de Vries. Ik liep langs een vrouw die in tranen uitbarstte toen ze mij dat hoorde zeggen. Het was heel heftig om hem daar zo te zien liggen. Ik ben erbij gebleven tot de politie er was."

'Nederland was één'

In de uren en dagen na de aanslag praatte iedereen in de straat over de aanslag. "Ook met de buren en andere ondernemers was het iedere dag onderwerp van gesprek. Ik heb er heel veel over gepraat, dat heeft misschien ook geholpen bij de verwerking. Ik heb wel vaker dingen zien gebeuren hier in de buurt, maar dit vergeet je niet zomaar."

Ook Andy zag hoe de straat in een bedevaartsoord veranderde. Duizenden mensen kwamen hun medeleven betuigen. "Het was prachtig om te zien. Alle huidskleuren en alle leeftijden, iedereen kwam langs. Je mocht 'm of je mocht 'm niet, maar op dat moment was Nederland één. Hij heeft echt iets goeds gedaan."

De bloemenzee die ontstond op de plek waar De Vries werd neergeschoten. De bloemenzee die ontstond op de plek waar De Vries werd neergeschoten.

Hij zag De Vries regelmatig voorbijwandelen langs zijn terras. Een opvallende verschijning, vertelt Andy. "Hij was groot en zelfverzekerd en zag er altijd heel verzorgd uit." Hij noemt De Vries 'heel sociaal'. "Hij was totaal niet arrogant. Als ik hem zag, dan groette ik hem, en hij groette terug. Dat deed hij bij iedereen, het was een heel aardige man."

Gentleman

Dat beeld bevestigt een anonieme buurtbewoner (59) die al ruim veertig jaar in de straat woont. "Goedemiddag, goedenavond, hij groette je altijd. En hij was altijd heel goed gekleed, dat viel wel op. Hij was echt een gentleman. Ik vond het ook altijd leuk om hem te zien, het maakte me altijd een beetje trots op onze straat als hij daar liep."

Peter R. de Vries Peter R. de Vries

Hij was niet thuis toen De Vries werd neergeschoten. "Ik hoorde het op de radio. Ik hoopte nog dat hij alleen gewond was, dat het niet zo erg zou zijn. Maar al snel hoorde ik dat hij in levensgevaar was."

Het was een surreële situatie, zegt hij. "Toen ik 's avonds terugkwam van mijn werk, was de hele straat afgezet. Ik mocht wel naar huis, maar overal was politie. Ze waren nog bezig met onderzoek, er werden nog kogels gezocht. Dat doet toch wel wat met je. Ik woon al heel lang en ook heel graag in de straat. Maar als je dan hoort dat er iemand is neergeschoten, is dat toch wel akelig."

Politieonderzoek in de Lange Leidsedwarsstraat, op de avond na de aanslag op Peter R. de Vries. Politieonderzoek in de Lange Leidsedwarsstraat, op de avond na de aanslag op Peter R. de Vries.

'Waar is het gebeurd?'

Over de periode na de aanslag zegt hij: "Wekenlang kwamen er iedere dag massa's mensen bloemen leggen. Dat zorgde wel voor veel drukte in de straat, dat was niet altijd fijn. Maar op de plek waar hij was neergeschoten, was de berg met bloemen op een gegeven moment anderhalve meter hoog. Dat vond ik wel mooi om te zien."

In de Lange Leidsedwarsstraat wordt Peter R de Vries niet zomaar vergeten. "Nog altijd komen mensen vanuit alle hoeken van Nederland onze straat in wandelen. Dan zie je ze een beetje verloren langslopen, en uiteindelijk stellen ze dan de vraag: waar is het gebeurd? Meestal vertellen we ze dat dan maar gewoon, anders blijven ze zoeken."

Betere plek

Een aantal buurtbewoners die RTL Nieuws sprak, zouden het een mooi gebaar vinden om een klein monumentje in de straat te plaatsen voor Peter R. de Vries. Ook bewoner Timen vind dat 'geen gek idee'. "Ik zou er niets op tegen hebben", zegt hij. "Al vraag ik me wel af of dit nou de juiste plaats is. Hij verdient eigenlijk een veel betere plek."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Reacties overlijden Peter R. de Vries: 'Kan het niet bevatten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore