Ga naar de inhoud
Kleinkind nog nooit gezien

All you need is love tijdens lockdown: 'Juist nu is het belangrijker dan ooit'

All You Need Is Love Beeld © Endemol Shine Nederland

Nederland viert voor de tweede keer op rij een kerst in lockdown. Thuisblijven is het advies, maar als je van een beetje romantiek houdt, is dat vanavond geen straf. Want de grote kerstspecial van All You Need Is Love staat klaar. Voor de makers was het vanwege corona een flinke puzzel, maar hun missie was misschien wel belangrijker dan ooit. "Vroeger vonden we een half jaar al lang, maar nu hebben we veel geliefden die elkaar vanwege de pandemie al tweeënhalf jaar niet hebben gezien."  

Grootouders die hun kleinkind uit Australië nog nooit in hun armen hebben kunnen houden, een vader uit Nicaragua die zijn kind al tweeënhalf jaar niet gezien heeft vanwege de pandemie. De redactie van All you need is love heeft ook dit jaar alles uit de kast getrokken om mensen met hun geliefden te herenigen.

Alles op alles

"Elk jaar denken we; dit is de mooiste uitzending. En dat denk ik nu dus weer", zegt eindredacteur Linda van den Dikkenberg. "Maar het is ook echt de mooiste." Zelfs tijdens een pandemie? "Zelfs in een lockdown lukt het ons om mensen weer bij elkaar te brengen. En dat is dit jaar misschien wel belangrijker dan ooit."

En waar All you need is love altijd al alles op alles zet om geliefden naar Nederland te halen, moesten ze daar nu nog een schepje bovenop doen. "Wij weten welke wegen we moeten bewandelen om mensen hier naartoe te krijgen", zegt Van den Dikkenberg. "We weten aan welke voorwaarden mensen moeten voldoen voor een visum en kunnen daarbij helpen. En soms is het ook een geldkwestie."

Testcentrum

Maar vanwege de coronacrisis kwamen er extra uitdagingen bij kijken. "Die vader uit Nicaragua moet, om naar Nederland te kunnen vliegen, een PCR-test doen. Maar er is in heel Nicaragua maar één testcentrum, heel ver van de plek van zijn woonplaats. Het was ook heel lastig om een afspraak te maken en dan weer op tijd op het vliegveld te zijn."

Of het toch is gelukt? Dat zie je vanavond om 20.00 uur op RTL 4. In deze video een voorproefje van hoe de uitzending eruit zal gaan zien:

Ontroerende beelden uit All You Need Is Love

03:03

Huilend voor de tv

Ook redacteur Vera van Santvoort gaat vanavond kijken. "Ik werk al tien jaar voor dit programma en ik kijk ieder jaar. En ieder jaar zit ik weer te huilen voor de tv. Ook al ken ik de verhalen en was ik zelf bij de opnames. Het is altijd heel bijzonder om alles zo terug te zien."

Ook tijdens de opnames hield ze het niet altijd droog. "Toen we met de kerstbus op pad gingen, waren er een opa en oma die hun eigen dochter en kleinkind al tweeënhalf jaar niet gezien hadden. Ik heb zelf ook kleine kinderen en kan me niet voorstellen dat mijn moeder die al zo lang zou moeten missen. Dus dan sta ik ook te huilen, ergens verdekt opgesteld langs de kant van de weg."

Van Santvoort heeft als redacteur contact met de mensen die voor hun geliefden naar Nederland worden gehaald. "Soms zitten ze al in tranen aan de telefoon, omdat ze niet kunnen geloven dat het eindelijk gaat gebeuren."

Angst om ziek te worden

Toch ging dat zeker dit jaar niet zonder slag of stoot. "Corona is wel lastig als je een programma maakt waarbij mensen uit het buitenland moeten komen. Vorig jaar zaten veel landen op slot, dit jaar was er iets meer mogelijk qua reizen. Maar mensen moeten zich laten testen, ze moesten in veel gevallen gevaccineerd zijn, en zo zijn er meer restricties die het reizen lastiger maken."

Zo
Lees ook:
Zo selecteert Robert ten Brink kandidaten voor All You Need Is Love

Ook waren er mensen die het zelf niet aandurfden om in het vliegtuig te stappen. "Die zeiden dan dat ze toch liever thuisbleven omdat ze bang waren dat ze ziek zouden worden. Hoe graag ze hun geliefden ook wilden zien."

Trots

Ondanks de extra obstakels is Van Santvoort 'supertrots' op de show die vanavond wordt uitgezonden. "We maken weer zoveel mensen blij en gelukkig met een hereniging met hun geliefde die ze al zo lang niet gezien hebben. En ja, dat is waar kerst om gaat, toch?"

Praten
Lees ook:
Praten over het C- en V-woord tijdens kerst? 'Vermijden is onverstandig'