Morgen warmer

Dit was de koudste nacht tot nu toe: hoe wordt kerst?

22 december 2021 06:08 Aangepast: 22 december 2021 07:56
Sinds gisteren is het officieel winter (en dat is meteen te merken). Beeld © ANP

Het was vannacht de koudste nacht van het najaar tot nu toe. In De Bilt werd vanochtend vroeg een temperatuur van -6,1 graden gemeten. Het blijft vandaag koud, morgen wordt het tijdelijk zachter. In de loop van het kerstweekend gaat de temperatuur opnieuw omlaag.

Gisternacht was de langste van het jaar, afgelopen nacht was de koudste van de winter. Maurice Middendorp, meteoroloog bij Buienradar, zegt dat de temperatuur vandaag iets boven het vriespunt komt te liggen.

Vanochtend lokaal mistbanken

Vanochtend kan er lokaal eerst een mistbank voorkomen. Verder verloopt de ochtend zonnig met vanuit het westen velden met hoge sluierbewolking.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Krijgen we een horrorwinter, een witte kerst? 'Ho, ho, ho', zegt de weerman

Morgen is een bewolkte dag, met af en toe lichte regen in het noorden van het land. De temperatuur loopt heel langzaam op, 's ochtends zal het nog vriezen, 's middags kan het 5 graden in het zuidwesten worden. Pas aan het eind van de avond wordt de hoogste temperatuur bereikt en die varieert dan van 6 graden in het oosten tot 9 graden in het westen van het land.

Kerst

Op kerstavond zal het ook zo'n 9 graden zijn. "Tijdens het kerstweekend stroomt er vanuit het noorden koude lucht ons land binnen waardoor de temperatuurverschillen enorm groot worden", legt Middendorp uit.

Het wordt dan bewolkt met vanuit het noorden een toenemende kans op wat sneeuw en lokaal mogelijk ook ijzel. In het noorden van het land is het op tweede kerstdag droog met zonnige perioden. In de loop van het kerstweekend gaat de temperatuur dan ook omlaag, maar het is op dit moment nog onduidelijk hoe koud het in het zuiden van het land wordt.

Dit is de temperatuur nu bij jou:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore