Ga naar de inhoud
Proces ramp met MH17

Openbaar Ministerie eist levenslang tegen vier verdachten neerhalen MH17

Igor Girkin, Sergei Doebinski, Oleg Poelatov en Leonid Ghartsjenko (vlnr)

Het Openbaar Ministerie eist levenslang tegen de vier verdachten in het proces rond de ramp met vlucht MH17. Ze zijn volgens het OM schuldig aan het doen verongelukken van vlucht MH17 met de dood tot gevolg. De vier verdachten waren niet aanwezig in de rechtszaal van Justitieel Complex Schiphol.

Het gaat om drie Russen en een Oekraïner: rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. De mannen hebben volgens het OM een rol gespeeld in het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie, waarmee het vliegtuig op 17 juli 2014 uit de lucht werd geschoten. "Alle vier spelen ze een sturende, militaire rol", aldus de officier van justitie.

Hij spreekt van een 'hecht samenwerkende dadergroep' die erop gericht was het luchtvaarttuig neer te halen. "Dat ze niet zelf op de knop hebben gedrukt, is juridisch niet relevant, aldus het OM. "Wie een misdrijf organiseert, faciliteert en na afloop opgetogen bespreekt is strafrechtelijk verantwoordelijk voor dat misdrijf." De mannen zelf ontkennen iedere betrokkenheid.

Dit zijn de vier verdachten in de zaak:

Schutter, Adder, Chagrijn en Mol: dit zijn de verdachten van de MH17-ramp

02:59
Deze vier mannen staan terecht voor het neerhalen van vlucht MH17. Ze worden verdacht van moord op bijna 300 inzittenden met een Buk-raket.

Doorgang naar Russische grens forceren

Het OM betoogde de afgelopen dagen dat de vier verdachten gebrand waren op het neerhalen van vliegtuigen. "Uit afgetapte gesprekken blijkt een toenemende behoefte aan luchtafweer voor hoger vliegende luchtvaart", aldus de officieren van justitie.

Girkin, Doebinski, Poelatov en Chartsjenko waren volgens het OM sinds begin juli 2014 volop betrokken bij de gewapende strijd in Oost-Oekraïne. De pro-Russische separatisten proberen dan een doorgang naar de Russische grens te forceren zodat meer materieel kan worden aangeleverd, maar werden gehinderd door aanvallen van grote hoogte van het Oekraïense leger.

Buk-raket

Het lukt de separatisten in de periode daarvoor meerdere malen om onder meer helikopters neer te halen, maar ze kunnen volgens het OM niets beginnen tegen de aanvallen van de hoger vliegende gevechtsvliegtuigen. Doebinski in een tapgesprek: "als ik een Buk kan ontvangen is het oké. Anders wordt het fucked up, want de vliegtuigen bombarderen ons van een hoogte van meer dan 5 kilometer."

Later geeft Doebinski volgens de officieren van justitie telefonisch aan Poelatov door dat er daadwerkelijk een Buk-raketinstallatie hun kant op komt. "Dat is onze enige hoop, hij zou vannacht moeten arriveren en dan komt hij naar jou."

Nauwe samenwerking

Het OM ziet in het bewijs dat er ligt, bestaande uit onder meer tapgesprekken, getuigenverklaringen en beelden van de Buk-raketinstallatie, dat de vier mannen 'hoge bomen'  waren en nauw samenwerkten. Het OM toonde in de rechtszaal van Justitieel Complex Schiphol diverse plattegronden van de locaties van de Bukraket, toonde video's en liet geluidsfragmenten horen van de afgeluisterde telefoongesprekken.

Het is niet precies bekend waarom MH17 werd neergehaald. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de pro-Russische separatisten niet doorhadden dat het om een passagiersvlucht ging.

Een uitspraak wordt niet eerder dan de tweede helft van 2022 verwacht.

MH17-nabestaande
Lees ook:
MH17-nabestaande Ria spreekt Russisch in rechtszaal: 'Ze weten dat wij weten dat ze liegen'