Niet op openbare weg

Veel kinderen krijgen elektrische step cadeau, maar ermee spelen is verboden

21 december 2021 16:24 Aangepast: 21 december 2021 17:11
Archieffoto Beeld © ANP

Onder de schoorsteen stonden opvallend veel elektrische stepjes dit jaar. Maar wat veel ouders en kinderen niet weten, is dat ze hartstikke verboden zijn op de openbare weg.

Sinds sinterklaas ziet de politie in Tilburg steeds meer van de voertuigen op straat. Verschillende webwinkels stellen dat ze een toename zagen in de verkoop van de stepjes rond pakjesavond.

"Buitenspelen was nog nooit zo leuk", schreef budgetketen Action vorige week nog op zijn website. Er werd een elektrische step gepromoot voor 199 euro, waar met een volledige accu zes kilometer mee gereden kan worden. Dat moeten dan veel rondjes in de achtertuin zijn, want het gebruik van de elektrische step op de openbare weg is in Nederland verboden.

Step in beslag genomen

Dat veel kinderen en ouders dat niet weten, merkt onder meer de politie in Tilburg. Zo zeggen zij een toename te zien in het aantal stepjes op de openbare weg sinds pakjesavond. Als de politie je met zo'n stepje tegenkomt, kan de step volgens de Tilburgse politie in beslag worden genomen en een boete worden uitgeschreven van 400 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal boetes voor rijden op elektrische step verdrievoudigd

Waarschijnlijk krijgen de meeste kinderen met zo'n step eerst een waarschuwing, vertelt een landelijke woordvoerder van de politie aan RTL Nieuws.

"De stepjes worden overal verkocht. In dat opzicht is het logisch dat je ze na 5 december meer op straat ziet. Maar het is in bijna alle gevallen verboden. Dat is voor veel burgers onduidelijk: het wordt wel verkocht, maar je mag er vervolgens niet de straat mee op. Wij zullen in veel gevallen dan ook eerst iemand aanspreken en uitleg geven, in plaats van bekeuren."

Wat zijn de regels?

Voor lichte elektrische voertuigen, waar e-steps onder vallen, is geen Europese wetgeving. Dit betekent dat je als land zelf bepaalt of e-steps de weg op mogen of niet. Zo is het in België toegestaan om met zo'n stepje te rijden op de openbare weg en is er geen leeftijdsrestrictie aan verbonden.

In Nederland ligt dat anders. Hier werkt de RDW samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid aan een 'nationaal toelatingskader' voor dit type voertuigen. De technische eisen, de afgifte van de goedkeuring en het toezicht hierop wordt geregeld binnen dit kader. Van de e-stepjes die nu veel verkocht worden in onder meer speelgoedwinkels, is geen enkele step goedgekeurd.

Op de meeste verkoopsites staan wel waarschuwingen bij de aangeboden e-stepjes: "Let op: de meeste e-steps zijn niet toegestaan op de openbare weg in NL", schrijft Bol.com. En bij de MediaMarkt staat er een simpele 'nee' achter de vraag of de step de weg op mag. 

MediaMarkt ziet toename

Toch houdt het kopers niet tegen. Zo laat een woordvoerder van MediaMarkt weten 'zeker een toename te zien in de verkoop van de elektrische steps'. "In vergelijking met de buurlanden, laat de exponentiële groei wel op zich wachten. Dit zal wellicht te maken hebben met het ontbreken van een duidelijk wettelijk kader."

Ook verkooppunt Super E-steps geeft aan dat de vraag naar e-steps groter wordt in Nederland. "En in de sinterklaasperiode zijn er naar schatting zo'n 40 à 50 steps verkocht. Dat is ten opzichte van vorig jaar een flinke stijging." En ook website Nr1elektrischestep.nl zag rond de komst van sinterklaas een toename in de verkoop van de voertuigen. "Normaal zie je dat tegen de zomervakanties gebeuren, omdat het op vakantieparken allemaal eigen terrein is en het daar dus is toegestaan. Nu zagen we dat ook tijdens sinterklaas."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe regels voor e-step pas vanaf 2023

Op dit moment kun je er dus alleen op privéterrein mee crossen. Of dat in de toekomst verandert? "We gaan volgend jaar opnieuw naar het nationaal toelatingskader kijken", laat een woordvoerder van de RDW weten. "In 2023 komt daar pas meer duidelijkheid over."

Om de druk daarbij wat op te voeren, gaat er een petitie rond van e-stepbezitters waar al ruim 20.000 handtekeningen voor zijn verzameld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore