Meerdere bedrijven

Tienduizenden kalkoenen geruimd na uitbraak vogelgriep in Limburg

21 december 2021 01:30 Aangepast: 21 december 2021 09:38
Turkey betekent in het Engels ook kalkoen. Dat moest maar eens over zijn, aldus de regering. Beeld © ANP

Door een uitbraak met de vogelgriep in Limburg moeten 24.000 kalkoenen op een pluimveebedrijf worden geruimd. Omdat het personeel van het besmette bedrijf in Ysselsteyn ook bij twee andere bedrijven werkt, moeten ook daar uit voorzorg 40.000 dieren worden geruimd. Op andere bedrijven in de buurt wordt getest op de vogelgriep.

De twee bedrijven die ook worden geruimd, liggen binnen een straal van 1 kilometer van het bedrijf waar de besmetting is vastgesteld en zijn van dezelfde eigenaar.

'Reële kans op besmetting'

In combinatie met het gedeelde personeel spreekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van 'risicovolle contacten', de kans op besmetting wordt reëel geacht. Uit voorzorg worden daarom de dieren op deze twee bedrijven geruimd.

Vier andere bedrijven die eveneens binnen 1 kilometer liggen, hebben geen directe contacten gehad met het besmette bedrijf in Ysselsteyn (gemeente Venray). Deze hoeven daarom voorlopig niet geruimd, maar worden wel door de NVWA onderzocht op vogelgriep. De bedrijven worden afgesloten en de gezondheid van de dieren wordt dagelijks gemonitord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

122.500 kuikens gedood om uitbraak vogelgriep Fries pluimveebedrijf

Acht pluimveebedrijven in een gebied van 3 kilometer van het besmette bedrijf worden getest op vogelgriep. Voor 69 andere bedrijven binnen 10 kilometer geldt een vervoersverbod.

Het verbod geldt voor alle vogels en consumptie-eieren. Ook geldt het vervoersverbod voor vogelmest, gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Aangescherpte meldplicht

Er geldt een aangescherpte meldplicht voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren, vleeskuikens en eenden. Pluimveehouders moeten melding maken van zieke dieren, om zo besmettingen met vogelgriep snel aan het licht te brengen en verspreiding te voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vogelgriep is een blijvertje geworden en dat is zorgelijk: 'Virus heeft zich aangepast'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore