Documenten openbaar

Leraren reformatorische school Gomarus moesten ook collega's verklikken

20 december 2021 21:30 Aangepast: 20 december 2021 21:49
De reformatorische school Gomarus in Gorinchem. Beeld © ANP

Niet alleen leerlingen die homoseksueel zijn werden verklikt op de reformatorische Gomarus Scholengemeenschap, ook leraren. Dit blijkt uit stukken van het ministerie van Onderwijs.

De regel stond vastgelegd in een interne notitie uit 2016. Als een personeelslid na een gesprek met het bestuur nog steeds zou 'volharden in zijn leefwijze of voornemen daartoe', dan zou het bestuur overgaan tot een 'oplossing van het dilemma' aldus de notitie.

Stukken openbaar

Leraren van de Gomarus Scholengemeenschap moesten dus niet alleen homoseksuele leerlingen melden bij het schoolbestuur, maar ook collega's. Dat is te lezen in documenten die het ministerie van Onderwijs openbaar heeft gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marijn mocht van school geen homo zijn, directeur vecht kritisch rapport aan

Bestuursvoorzitter Chris Flikweert zegt vandaag tegen het AD dat er intussen een nieuwe document ligt voor 'sociale veiligheid en seksuele diversiteit'.

Gedwongen uit de kast

De scholengemeenschap heeft vestigingen in Gorinchem en Zaltbommel en raakte in opspraak na een artikel door NRC over hoe kinderen gedwongen werden uit de kast te komen.

In september maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het een onderzoek is gestart naar de scholengemeenschap, na aangifte door de Inspectie van het Onderwijs. Toen werd het bestaan van de interne notitie al bekendgemaakt, maar de inhoud nog niet.

Demissionair minister Arie Slob van Onderwijs zei toen de bevindingen van de inspectie 'ernstig en zorgwekkend' te vinden. "Er zal op meerdere punten een forse inspanning van het bestuur en de leraren moeten volgen."

Bekijk ook: Trauma door homogenezingstherapie: 'Ze zeggen dat je defect bent'

Partijen in de Tweede Kamer willen dat 'therapieën' waarmee homoseksualiteit zogenaamd wordt 'genezen' bij wet worden verboden. Alexander Noordijk weet hoe traumatisch homogenezing is. In zijn jonge jaren moest hij daar aan meedoen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore