Ga naar de inhoud
Angst voor lockdown in België

Gouverneur Antwerpen vraagt Nederlanders om weg te blijven

Drukte in de winkelstraten in Antwerpen, afgelopen weekend. Beeld © ANP

De gouverneur van Antwerpen vraagt Nederlanders dringend om voor hun kerstinkopen, restaurant- of cafébezoek niet naar België uit te wijken. Ze vreest dat de massale komst van Nederlanders het coronavirus in de kaart zal spelen. Dan dreigt ook voor België opnieuw een lockdown, waarschuwt ze.

Sinds winkeliers en horecabazen in Nederland de deuren hebben moeten sluiten, trekken veel Nederlanders de grens over. In België kunnen ze nog wel shoppen en naar de kroeg. Maar 'dat laten gebeuren is de kortste weg naar een sluiting van de horeca' ook hier, zegt gouverneur Cathy Berx tegen de krant De Standaard. "En dat wil niemand."

Dit deden Nederlanders massaal kerstinkopen in Antwerpen, is te zien op onderstaande beelden:

Nederlanders massaal naar Antwerpen: 'Shoppen en naar de kapper'

01:00

'Zak niet af'

"Zak niet af naar hier", maant de hoogste provinciebestuurder van Antwerpen de noorderburen. "Ik vraag de Nederlanders op hun tanden te bijten." Als het blijkt mee te vallen met de gevreesde nieuwe omikronvariant van het virus "zijn ze opnieuw van harte welkom. Maar dit is niet het moment om naar hier te komen", zegt ze tegen de Belgische omroep VRT.

De stadsbesturen van onder meer Antwerpen en Turnhout zien juist geen been in de extra klandizie voor hun binnensteden. Ze denken de instroom best aan te kunnen en wijzen erop dat de horeca maar een vast aantal mensen mag ontvangen.

En middenstanders, die dezer dagen graag wat goed maken na twee moeilijke jaren, trekken de wenkbrauwen op bij de oproep van de gouverneur.

Lockdown
Lees ook:
Lockdown door omikron: zijn we vroeg met ingrijpen, of laat met boosteren?