Ga naar de inhoud
Zondaginterview

Jokes man overleed aan corona, dochter na vaccinatie: 'Een stille kerst'

Beeld © Esther Maas/RTL Nieuws

In de coronacrisis verloor Joke (73) de liefdes van haar leven. Haar man overleed aan het virus, haar dochter kreeg een fatale longembolie na haar vaccinatie. Joke beleeft een stille kerst, terwijl die ene vraag in haar hoofd blijft malen: waarom moest dit haar allebei overkomen?

Het is nog licht buiten, de dag is nog lang niet ten einde, maar binnen bij Joke in Vlaardingen brandt een kaarsje. Het brandt altijd, voor Joke is dat de manier om iets te kunnen doen met het ondraaglijke gevoel van gemis dat dagelijks aan haar vreet. Daarachter staan de foto's van Francisco en Karina. "Ik was verschrikkelijk boos op hem", vertelt Joke, kijkend naar haar man en dochter. "Verdorie, waarom moest hij haar nou halen? Ze was hier nog zo hard nodig, voor haar kinderen."

30 oktober 2020. Joke voelde zich niet lekker. Ze liet zich testen en bleek besmet te zijn met het coronavirus. Een dag later was ook de uitslag van haar man positief. Joke en Francisco woonden toen al niet meer samen – omdat hij alzheimer had, verbleef Francisco sinds maart in een verzorgingshuis. Hem daar achterlaten was voor Joke heel zwaar. Ze was sinds haar vijftiende al samen met Francisco, die vanuit Spanje als gastarbeider naar Nederland was gekomen. Op haar achttiende trouwden ze, ze waren daarna bijna 54 jaar onafscheidelijk.

Verzorgingshuizen op slot

"Hij begreep er in het begin niets van waarom hij daar zat. Voor hem voelde het alsof ik hem als een vuilniszak bij het grofvuil had gezet. Dat komt ook doordat ik hem de eerste twee maanden vanwege corona niet mocht opzoeken. De verzorgingshuizen zaten op slot, net op het moment dat wij voor het eerst gescheiden waren. Dat was een moeilijke tijd, waarin zelfs de verpleegkundigen zeiden dat 'meneer Gonzales wel wat liever mocht doen tegen zijn vrouw'. Natuurlijk had ik dan soms spijt en wilde ik hem weer mee naar huis nemen, maar dat ging gewoon niet meer. Hij droeg een luier en had veel hulp nodig."

Toen de regels weer versoepeld werden en Joke eindelijk weer bij haar man mocht zijn, ging het beter tussen hen. Zeven dagen per week was ze bij Francisco, ruim vijf uur per dag – ze kon nou eenmaal niet zonder hem. "We keken dan samen televisie en als het mooi weer was ging ik met hem wandelen in het park." En aan het einde van de dag natuurlijk een knuffel, een kus, en een 'tot morgen'.

Maar die 'tot morgen' kwam er op 30 oktober 2020 niet meer. Omdat Joke positief was getest, moest ze tien dagen in quarantaine en kon ze niet langs bij haar man, die dus net als zij besmet was geraakt. Hij werd met de dag zieker. "Ik heb hem aangestoken, dat weet ik zeker", denkt ze tot op de dag van vandaag. "Er hingen blaadjes op de deuren van de kamers: 'Niet kussen, niet aanraken.' Maar ja, het is mijn man. Natuurlijk gaf ik hem een knuffel. Het doet nog elke dag pijn om te beseffen dat ik hem daarmee zijn leven heb afgenomen. Maar zo is het gegaan, want niemand anders in het verzorgingshuis is besmet geraakt."

'Kom op Francisco, vechten jij'

Op maandag 9 november zou de quarantaineplicht van Joke aflopen. Ze kon niet wachten om haar man na tien dagen weer te zien, hem te steunen in de zware strijd tegen het virus. "Maar ik werd in de nacht van zondag op maandag gebeld. Ik moest komen, hij zou de ochtend niet meer halen. Ik ben er direct heen gegaan en toen zag ik hem daar liggen, happend naar adem. Het eerste wat ik dacht, was: 'Kom op Francisco, vechten jij, vecht tegen dit virus.' Maar mijn jongste dochter, die naast me zat, zei: 'Mam, hij kan niet meer, laat hem maar gaan.' En toen heb ik dat gedaan, hem na 53 jaar huwelijk laten gaan."

Vijf maanden na het overlijden van Francisco werd Joke voor de eerste keer gevaccineerd, in mei kreeg ze haar tweede prik. Haar twee dochters waren niet veel later aan de beurt. Zo kreeg oudste dochter Karina, die in Barcelona woonde omdat ze net als Joke een Spaanse man aan de haak had geslagen, in juli haar tweede prik. "Ze appte mij die middag nog: 'Hij zit erin mam, nu ben ik ook klaar.' We spraken elkaar iedere dag, ondanks de vele kilometers die tussen ons in zaten. 'Wel veel last van mijn arm', zei ze nog. Maar ja, dat had iedereen na z'n vaccinatie toch?"

'Ze lag levenloos in bed'

Maar Karina werd die nacht wakker omdat ze niet lekker was geworden. Behalve de zere arm, had ze last van misselijkheid en kon ze amper op haar benen staan. Haar man hielp haar nog even naar de wc, waarna ze weer gingen slapen. "De volgende morgen rond acht uur werd haar man wakker. Dat vond hij al raar, want normaal gesproken maakte Karina hem iedere ochtend om zeven uur wakker. Hij keek naast zich, en Karina bewoog niet. Ze lag levenloos in bed."

Binnen een mum van tijd stonden ambulancemedewerkers en politieagenten in de slaapkamer van Karina. Ze werd meegenomen, vanwege corona mocht niemand met haar mee. Joke boekte voor diezelfde dag vliegtickets naar Spanje en die avond kwam ze bij Karina's man aan. "Het was zo'n vreemde, verdrietige situatie. En het moeilijkste was nog wel dat ik niet naar haar toe mocht vanwege de strenge regels in het ziekenhuis."

Ondanks dat Karina was overleden, verbleef ze daar namelijk nog wel. Er werd sectie op Karina's lichaam uitgevoerd, waarna haar man ook nog een second opinion liet doen. "Karina was kerngezond, stond midden in het leven, had een eigen tapasbar, was jong, had buiten haar bevallingen om nog nooit in het ziekenhuis gelegen, was nooit ziek. We wilden tot op de bodem uitzoeken wat er gebeurd was. Hoe kon ze, zo uit het niets, opeens overlijden?"

Uit de onderzoeken blijkt dat Karina een longembolie heeft gekregen, die haar fataal is geworden. Hoe ze die longembolie heeft gekregen, is onduidelijk. Maar voor de familie van de 48-jarige vrouw is daar geen twijfel over: zij gaan er volledig van uit dat dit komt door het vaccin dat ze enkele uren voor haar dood toegediend had gekregen.

Onderzoek naar trombose

Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Als zo'n stolsel losschiet, kan dit leiden tot een longembolie, zoals bij Karina. Het bloedpropje zit dan vast in een bloedvat in de longen, waardoor het bloed daar niet meer goed kan stromen. In het ergste geval kan een longembolie leiden tot de dood, omdat het hart niet genoeg zuurstof meer krijgt.

Bij het Nederlandse Bijwerkingencentrum Lareb zijn er tot december ruim 900 meldingen binnengekomen van trombose na een vaccinatie, vertelt directeur Agnes Kant aan RTL Nieuws. Op dit moment is alleen vastgesteld dat het Janssen-vaccin een klein verhoogd risico geeft op trombose, maar de meldingen komen ook na het krijgen van andere vaccinaties.

Op basis van die meldingen kunnen geen conclusies getrokken worden over of er een verhoogd risico is. Daarom zal begin volgend jaar een vervolgonderzoek gedaan worden naar de vraag of er ook een verhoogde kans op trombose is na andere coronavaccins.

Agnes Kant: "Maar al weet je dat het een bijwerking is en er een kleine verhoogde kans is op het krijgen van trombose na vaccinatie, kun je nog niet met zekerheid stellen dat de trombose of longembolie die iemand heeft gekregen ook daadwerkelijk is gekomen door de vaccinatie. Helaas komt zoiets namelijk vaak voor, en heeft het ook andere oorzaken, zoals bijvoorbeeld roken of de anticonceptiepil. Of gewoon stomme pech."

Dat Joke niet denkt aan toeval, maar zeker weet dat het vaccin de oorzaak van Karina's dood is, maakt haar niet tegen vaccinatie. "Ik heb vorige week de booster genomen. Natuurlijk vond ik dat even spannend, maar ik heb beide kanten van de medaille nu gezien. Mijn man is op een verschrikkelijke manier gestorven, dat wil je niet. Daarom neem ik het vaccin. Dat Karina daaraan is overleden, is pure pech. Dat is hard, dat is pijnlijk, maar het is wat het is. Ze was net die éne pechvogel op al die miljoenen mensen."

De kinderen van Karina (18 en 23 jaar oud) hebben inmiddels ook een vaccinatie genomen, na maanden twijfelen. "Ze waren zo bang, en dat begrijp ik. Mijn kleinzoon is na zijn vaccinatie 24 uur wakker gebleven, hij durfde geen oog dicht te doen, veel te angstig dat hem hetzelfde zou overkomen."

De uitvaarten van Francisco en Karina waren sober, met weinig mensen, in een tijd van strenge coronamaatregelen. Voor Joke is dat een van de redenen dat het gemis extra groot is. "Ik heb Karina slechts een paar minuten in de kist zien liggen, achter een glazen plaat. Ik heb haar niet meer aangeraakt, geen kus meer kunnen geven. Daarom hadden we besloten om onlangs nog een keer bij hun dood stil te staan, door ze samen in hun geliefde Spanje uit te strooien, op zee. Dat was een mooi, maar ook droevig moment. Mooi omdat ik weet dat ze nu samen zijn, dat maakt het wat draaglijker; droevig omdat ik hen allebei ben verloren, en dat nog altijd niet kan bevatten."

'Bel haar man iedere ochtend wakker'

Tijdens de feestdagen is Joke gelukkig niet alleen, ze is bij haar kleinkinderen en schoonzoon in Barcelona. "Daar heb ik een heel goede band mee. Ik bel Karina's man ook iedere ochtend wakker nu, vanuit Nederland om zeven uur 's ochtends. Zij maakte hem altijd wakker, dat heb ik nu van haar overgenomen. 'Goedemorgen lieverd, ben je wakker? Werk ze straks', zeg ik dan."

Maar het blijven lastige dagen voor Joke, kerst vieren of het nieuwe jaar inluiden zal nog nooit zo moeilijk zijn geweest. "Corona heeft veel van me afgepakt en dat doet pijn, maakt me verdrietig. Maar boos kan ik niet zijn. Want op wie kun je boos zijn als je alleen bent? Ik moet door zonder hen. Zonder die twee die daar zo mooi staan bij dat kaarsje. Elke dag praat ik even tegen ze. Dan zeg ik tegen Francisco: "Zorg je goed voor Karina, daar boven? Welterusten schat, en tot morgen."

Zondaginterview

Elke zondag publiceren we een interview in tekst en foto's van iemand die iets bijzonders doet of heeft meegemaakt. Dat kan een ingrijpende gebeurtenis zijn waar hij of zij bewonderenswaardig mee omgaat. De zondaginterviews hebben gemeen dat het verhaal van grote invloed is op het leven van de geïnterviewde.

Ben of ken jij iemand die geschikt zou zijn voor een zondaginterview? Laat het ons weten via dit mailadres: zondaginterview@rtl.nl

Lees hier de eerdere zondaginterviews.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore