Geen witte kerst

Morgen zon en kou, maar tijdens kerst regent het vooral

20 december 2021 11:13 Aangepast: 20 december 2021 11:25
Haal de muts en handschoenen maar van zolder, het wordt koud. Beeld © ANP / Berlinda van Dam

"Het wordt goed koud", weet meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. "Komende nacht al -3 of -4 graden, op sommige plaatsen kan het zelfs -7 worden."

Ook overdag is een winterjas met sjaal geen overbodige luxe. Het blijft rond het vriespunt, aan zee ietsje warmer. "Het kunnen dat het een regionale ijsdag wordt", zegt De Jong. Dat betekent dat de temperatuur in een deel van het land niet boven het vriespunt komt.

Morgen zon

Net als morgen kan het ook woensdag het tot een regionale ijsdag komen. Er is een kleine kans dat het woensdag in De Bilt de hele dag onder 0 blijft, en dan hebben we een landelijke ijsdag te pakken. De eerste van deze winter. Maar als je van de kou houdt, geniet dan vooral van de dinsdag. "Er is morgen behoorlijk wat zon, dus het wordt een mooie winterdag", weet De Jong.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Krijgen we een horrorwinter, een witte kerst? 'Ho, ho, ho', zegt de weerman

Na morgen komt de bewolking ons land binnen, om donderdag ook de warme lucht mee te nemen. Geen kou bij de kerst dus. Donderdag is het al een graad of acht. En dat blijft zo. Nog wel even opletten donderdag: de eerste regen die valt kan bevriezen en zorgen voor een ijzig wegdek.

Herfst bij kerst

Hoe ziet de kerst er dan wél uit? "Groen, grauw en nat", zegt De Jong. Het regent zelfs behoorlijk, een millimeter of 4, 5. De Jong: "Het lijkt wel herfst bij de kerst, want het gaat ook nog eens flink waaien."

Misschien een teleurstelling voor mensen die nog hoopten op een laagje sneeuw voor de deur bij kerst, maar, zo sluit De Jong positief af: "Als de dagen lengen, gaan de nachten strengen." Of met andere woorden: de winter is nog lang niet voorbij.

Dit is de temperatuur nu bij jou:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore