De strenge lockdown raakte vandaag ook de opening van een tentoonstelling in het Limburg Museum in Venlo. Daardoor dreigde al het eten dat daarvoor klaarstond, weggegooid te worden. Het werd beter besteed en uitgedeeld aan de hoofdrolspelers van de expositie, arbeidsmigranten. "Het was hartverwarmend", zegt artistiek leider Milena Mulders.
Mulders ging vandaag samen met de drie kunstenaars die betrokken zijn bij de tentoonstelling met enorme hoeveelheden voedsel, langs de geportretteerden. "We zijn langs allemaal plekken in Venlo gegaan en hebben ze allemaal opgezocht. Dat was heel goed. En het maakte ook iets goed."
Want het maken van de tentoonstelling kostte veel tijd. "We zijn aan het exposeren sinds 15 oktober. Maar een van de onderdelen van de tentoonstelling is het ophalen van persoonlijke verhalen van arbeidsmigranten, door drie kunstenaars. Dat gedeelte is een heel aparte tentoonstelling, en die zou vandaag worden geopend."

Verborgen leven
Er werd de afgelopen dagen nog druk aan gewerkt, vertelt Mulders. "Het was nog heel veel werk om alle deadlines te halen. Gisteren waren we nog druk bezig in het museum om de laatste puntjes op de i te zetten. Toen voelden we natuurlijk al aankomen dat het niet door zou gaan", zegt Mulders.
"Op deze tentoonstelling willen we arbeidsmigranten laten zien, die verborgen leven in Nederland", zegt Mulders. "Zij zijn onzichtbaar. Je weet wel dat ze er zijn, maar je ziet ze niet. Terwijl het toch een hele grote groep is."
In Noord-Limburg wonen veel arbeidsmigranten, vaak afkomstig uit Oost-Europa. De Polen, Roemenen en Bulgaren werken vooral in de glastuinbouw en de aspergeteelt. Vroeger kwamen veel arbeidsmigranten naar het zuiden van de provincie, voor het werk in de mijnen in Heerlen. Nu wonen ze vooral in het noorden van de provincie, zoals in Venlo.

Dakloos
"Het leidt tot problemen", zegt Mulders. "Als deze mensen hun baan plots kwijtraken, raken ze vaak ook direct hun huis kwijt. Dan komen ze op straat terecht. Het Leger des Heils waar we ook mee spraken, zegt dat de consequenties vervolgens voor de samenleving zijn. Die problemen worden steeds zichtbaarder. Het zorgt voor een grote druk op de regio."
Mulders kwam vandaag op plekken waar je niet zo snel komt. "Ik was in een voormalig klooster waar heel veel arbeidsmigranten wonen. Daar wonen zo veel verschillende nationaliteiten. Naast Oost-Europanen waren er ook mensen uit Brazilië, Argentinië. Normaal kom je daar niet. Het was dankbaar en fijn om daar te zijn."
Verlengen expositie
Mulders hoopt dat de tentoonstelling in het Limburgs Museum wordt verlengd. Want de tentoonstelling loopt nu tot 9 januari, terwijl de lockdown in elk geval tot 14 januari duurt.
"Nu is de vraag of we langer kunnen blijven met deze expositie. We hopen natuurlijk dat dat kan, want het is zeer de moeite waard om het te zien."