Nieuwe klap

Brexitminister Frost stapt op door ontevredenheid over Johnson

19 december 2021 13:03 Aangepast: 19 december 2021 19:44
Frost en Johnson bij het ondertekenen van het handelsverdrag met de EU. Beeld © ANP

De Britse brexitminister David Frost heeft zijn ontslag ingediend. Frost was verantwoordelijk voor de vervolgstappen na het Britse vertrek uit de Europese Unie. Hij is ontevreden over het beleid van premier Boris Johnson.

Frost bevestigde dat hij is opgestapt, nadat onder meer de Britse krant Daily Mail had gemeld dat hij de 'politieke richting' van de conservatieve regeringspartij afkeurt. Johnson zou hem hebben overgehaald tot januari te blijven, maar Frost liet later weten dat zijn ontslag met onmiddellijke ingang is.

Onvoldoende vooruitgang

Zijn vertrek wordt gezien als de zoveelste tegenslag voor de premier. Die kampt al met rebellie binnen de Conservatieven, met schandalen rond feestjes in de coronacrisis en met het verlies van een conservatief bolwerk bij tussentijdse verkiezingen. Ook de inwoners van Groot-Brittannië vertrouwen hem niet meer, zo zie je in onderstaande video.

Frost ziet niets in de jongste coronamaatregelen, zoals een vaccinatiepas, maar hij is ook tegen belastingverhogingen en de plannen voor verduurzaming. Verder is er volgens hem onvoldoende vooruitgang geboekt in het overleg met de EU over de status van Noord-Ierland.

Hoofdonderhandelaar brexit

Die Britse regio grenst aan EU-lid Ierland maar grenscontroles zijn er uit historisch en politiek oogpunt ongewenst. Hij was de hoofdonderhandelaar van de Britten over de brexit, en daarna de drijvende kracht achter de pogingen van Londen om de onderhandelingen over de brexit-voorwaarden te heropenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Foto kerstquiz de volgende blunder van Boris Johnson: 'Schandaal dat blijft plakken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore