Onzekerheden omikron

Waarom het OMT aandrong op een nog strengere lockdown

18 december 2021 22:31 Aangepast: 19 december 2021 10:16
Jaap van Dissel tijdens de persconferentie van zaterdag, op de achtergrond gebarentolk Irma Sluis. Beeld © ANP

De deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) tasten in het duister als het gaat om de razendsnelle opkomst van de omikronvariant van het coronavirus. Wat ze wél zien: het aantal zieken kan groter worden dan tijdens de eerste coronagolf, voorjaar 2020. Alleen al uit voorzorg is daarom nu het advies gegeven om de maatregelen nog verder aan te scherpen, vertelde OMT-voorzitter Jaap van Dissel tijdens de persconferentie van het kabinet.

De situatie op dit moment is zorgelijk, vindt het OMT. We hebben volgens Van Dissel de afgelopen twee jaar golven van infectie gezien. De deltavariant was de laatste die dat veroorzaakte. "Dagelijks zijn er nog enkele tienduizenden infecties. De piek lijkt achter ons te liggen, niet in de laatste plaats door de maatregelen die zijn getroffen. Maar de bezetting van de ziekenhuizen is nog heel erg hoog."

Aandeel omikron neemt snel toe

Hetzelfde geldt voor de druk in de huisartsenzorg en in de verpleeghuizen. "De getallen dalen, maar we zijn er nog niet", stelde Van Dissel vast. En nu is er ineens de omikronvariant. "Die zorgt nog maar voor een klein deel van de infecties in Nederland. Maar het aandeel zal snel toenemen door de zeer snelle verspreiding."

Zo tussen kerst en de jaarwisseling zal de omikronvariant ook in Nederland dominant zijn, verwacht Van Dissel:

Maar er zijn dus ook heel veel onbekende factoren, zei hij. Belangrijkste vraag is, in het licht van de nieuwe coronamaatregelen: hoe ziek kun je ervan worden? En dat is nog onduidelijk. In de woorden van Van Dissel: "Het kan enige tijd duren voor we daar robuuste data over hebben."

Flinke tegenvaller

De afweer die iemand opbouwt door vaccinatie of een eerder doorgemaakte infectie met het coronavirus, kan door de nieuwe variant worden omzeild. Er is dan dus minder bescherming tegen omikron. Dat de mutatie 'te veel afwijkt' van het virus waarmee de verschillende vaccins zijn ontwikkeld, is volgens Van Dissel een 'flinke tegenvaller'.

Dat een boostervaccinatie helpt, is intussen aangetoond. "Dus het is op zich heel goed nieuws dat vorige week al besloten is om die vaccinatiecampagne zeer sterk te versnellen." Vóór 7 januari moeten alle 18-plussers in staat zijn geweest een afspraak te maken voor de extra prik.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lockdown ingegaan: dit zijn de nieuwe coronamaatregelen op een rij

Hoeveel mensen zullen een boosterprik gaan halen? Hoe snel zal het virus zich blijven verspreiden? De 'modelleringen' die het RIVM loslaat op de cijfers en statistieken die de nieuwe mutatie intussen heeft opgeleverd, hangen door alle onzekerheid sterk af van aannames, zei Van Dissel, naast OMT-voorzitter ook hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM.

"Zijn het milde gevallen, dan gaat het. Maar is het minder optimistisch en ga je ervan uit dat omikron op dezelfde wijze mensen ziek kan maken, dan zien we dat het aantal zieken dat we zullen krijgen zo hoog is dat het de eerste golf in Nederland kan overstijgen."

Ruimte en lucht voor de zorg

Een strengere lockdown kan in elk geval 'meer ruimte bieden en meer lucht geven' aan de zorg, die 'toch nog erg onder druk staat', zei Van Dissel. Aanscherping van de maatregelen 'kan de verspreiding van omikron vertragen, zodat we ons verder voor kunnen bereiden en iedereen van de boostervaccinatie gebruik kan maken'.

"Het kan ook weleens meezitten", wilde hij nog wel toegeven. "Maar dat hebben we met het coronavirus nog niet vaak gehad."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strenge lockdown: maximaal 2 bezoekers thuis, 4 tijdens de feestdagen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore