Ga naar de inhoud
Sinds 5.00 uur

Lockdown ingegaan: dit zijn de nieuwe coronamaatregelen op een rij

Mensen gingen vanmiddag in Maastricht massaal winkelen voordat alle niet-essentiële winkels verplicht moeten sluiten. Beeld © ANP / Flip Franssen

Op de persconferentie van demissionair premier Rutte, minister De Jonge en RIVM-baas Jaap van Dissel werd een strenge lockdown aangekondigd. De strengere coronamaatregelen zijn vanmorgen om 5.00 uur ingegaan. In dit artikel zetten we ze op een rij.

In het kort betekenen de nieuwe maatregelen dat alles dichtgaat. Alle niet-essentiële winkels, alle scholen, alle horeca en doorstroomlocaties moeten sluiten. Ook theaters, bioscopen, concertzalen, musea, pretparken en dierentuinen moeten de deuren dichtdoen.

Ook niet-medische contactberoepen mogen niet uitgeoefend worden. Dat betekent dat onder meer kappers en schoonheidssalons dicht moeten. Medische contactberoepen, zoals fysiotherapie, mogen wel openblijven. 

Boven op geldende maatregelen

Deze maatregelen komen boven op de al geldende maatregelen. Dit houdt in dat de basismaatregelen, de mondkapjesplicht en het thuiswerkadvies blijven gelden. 

EU
Lees ook:
EU bestrijdt omikron met 20 miljoen extra vaccins

Essentiële winkels als supermarkten, drogisterijen en apotheken blijven wel open, maar tot uiterlijk 20.00 uur. Er gelden ook uitzonderingen voor bepaalde dienstverleningen, zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, notaris- en advocaatkantoren. Ook openbaar vervoer blijft rijden.

Sportscholen sluiten

De sportscholen moeten ook de deuren sluiten, maar buitensportlocaties mogen geopend blijven voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand.

Kinderen tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op hun eigen club. Zwemlessen mogen doorgaan. Professionele sportwedstrijden gaan ook door, maar nog steeds zonder publiek.

Bekijk ook: sportscholen moeten weer dicht

02:08
Een klap in het gezicht de fanatieke sporter. "Het overvalt me."

Aantal gasten 

Het advies is om thuis maximaal twee gasten te ontvangen. Ook buiten mogen maar twee mensen samenkomen. Voor de feestdagen wordt wel een uitzondering gemaakt. Dan is het advies maximaal vier bezoekers thuis uit te nodigen. 

Scholen en bso moeten dicht

Vorige week werd al bekend dat de basisscholen hun deuren moesten sluiten, nu moeten ook het middelbaar onderwijs, het mbo, hogescholen en universiteiten dicht tot ten minste 9 januari. Er zijn uitzonderingen voor praktijkonderwijs, examens en tentamens en kwetsbare leerlingen. Uiterlijk 3 januari komt duidelijkheid of de scholen na de kerstvakantie weer open kunnen.

Ook buitenschoolse opvang (bso's) moeten de deuren sluiten tot en met 9 januari. Noodopvanglocaties voor kinderen van ouders uit cruciale beroepsgroepen en voor kwetsbare kinderen blijven wel open. Dat geldt ook voor opvanglocaties voor kinderen tot 4 jaar oud, zoals kinderdagverblijven.

Strengere maatregelen vanwege omikron

De maatregelen zijn nodig om de razendsnelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus te stoppen. Het RIVM meldt dat het aantal besmettingen met de omikronvariant op dit moment nog in de minderheid is, maar de variant verspreidt zich zo snel dat het waarschijnlijk nog voor de jaarwisseling de dominante variant van het coronavirus zijn.

De omikronvariant verspreidt zich twee keer zo snel als de deltavariant afgelopen zomer. Deze snelle verspreiding kan tot een hoge piek in ziekenhuis- en ic-opnames leiden die de zorgcapaciteit kan overschrijden. Dat willen het OMT en het kabinet voorkomen met strengere maatregelen.