Ga naar de inhoud
19.00 uur persconferentie

Alles dicht: kabinet besluit tot strenge lockdown

Beeld © ANP

Het kabinet zal vanavond een stevige lockdown aankondigen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Die gaat morgenochtend 5.00 uur in, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Wat er vandaag is besloten, komt er in het kort op neer dat alles dicht gaat. Alle scholen, alle horeca, alle niet-essentiële winkels en doorstroomlocaties moeten sluiten. En dus ook sportscholen, theaters, bioscopen, musea en zaken waar een niet-medisch contactberoep wordt uitgeoefend. 

Een avondklok komt er niet. Essentiële winkels als supermarkten en apotheken blijven open, en ook zijn er uitzonderingen voor bepaalde dienstverleningen. Denk aan het openbaar vervoer, pakketpunten, bibliotheken en banken. Professionele sportwedstrijden mogen doorgaan, maar zonder publiek. 

Tot 14 januari

Het feestdagenadvies wordt: maximaal vier bezoekers thuis, buiten geldt dat maximaal vier personen samen mogen komen. Op andere dagen wordt het maximumaantal bezoekers thuis twee, en mogen buiten ook maar twee mensen samenkomen.

Het hele pakket maatregelen gaat morgenochtend om 5.00 uur in en geldt tot en met 14 januari. Eerder komt er een 'extra weegmoment' om te bekijken of scholen eerder open kunnen gaan.

Persconferentie live

Vanavond om 19.00 uur geven premier Rutte en coronaminister De Jonge een persconferentie, waar ze de maatregelen officieel zullen aankondigen. Die persconferentie is live te zien op RTL 4, RTL Z en via onze site en app.

Virusexperts:
Lees ook:
Virusexperts: 'Omikron gaat té snel, tijd winnen voor boosterprikken'

Op deze manier moet tijdwinst worden geboekt nu de omikronvariant een snelle opmars maakt. Zo krijgt iedere 18-plusser in de komende weken de gelegenheid een boostervaccinatie te halen.

De maatregelen zijn nodig om de razendsnelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus te stoppen. Het kabinet vroeg het Outbreak Management Team (OMT) om een extra advies vanwege de variant. Het OMT kwam met het advies een strenge lockdown af te kondigen.

'Haal een booster'

"Dit geeft aan hoe groot de zorgen over de omikronvariant zijn", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Het kabinet heeft altijd gezegd: als het OMT het nodig vindt, dan zullen we niet aarzelen. En dat gaat nu opnieuw gebeuren."

Gisteren riep demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid nog op om snel een boosterprik te halen:

De Jonge: 'Grote zorgen om snelle verspreiding omikronvariant'

00:53
De Jonge maakt zich grote zorgen over de bescherming tegen de nieuwe omikronvariant.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS