'Geeft onnodige pijn'

Stroomstoothalsbanden voor honden vanaf 1 januari verboden

17 december 2021 18:39
Een elektronische halsband voor honden. Beeld © ANP / Remko de Waal

Hondeneigenaren mogen per 1 januari geen stroomstootapparatuur meer gebruiken voor hun huisdieren. Honden kunnen door bijvoorbeeld stroomhalsbanden pijn lijden of gewond raken. Dit verbod moet dat tegengaan.

Dat heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vanmiddag bekendgemaakt.

Angstig of agressief

Naast onnodige pijn, kunnen de apparaten leiden tot stress, angst en agressiviteit, schrijft het ministerie. Daarnaast kunnen de stroomstoten ervoor zorgen dat de band tussen eigenaar en hond aangetast wordt.

Het is ook verboden om de elektronische halsband te gebruiken als de stroomstoot uitstaat of onklaar is gemaakt, omdat een hond nog steeds angstig of agressief kan reageren als ze het apparaat herkennen. Ook halsbanden die automatisch een schok geven als een hond bijvoorbeeld blaft, zijn vanaf volgende maand verboden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verbod op 'schokhalsband': 'Hier gaan heel veel honden ongelukkig van worden'

Een verbod op deze apparatuur staat al langer in de steigers. Het was de bedoeling dat het verbod al op 1 juli 2020 in zou gaan. Destijds ging het nog om strengere regels, maar na een wetenschappelijk onderzoek, wilde demissionair minister Schouten een algeheel verbod op stroomstootapparatuur.

Met het totaalverbod volgt minister Schouten een aantal Europese landen, waaronder Duitsland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk. De politie, dierenbescherming en de NVWA moeten het verbod gaan handhaven.

'Dierenmishandeling'

'Dierenmishandeling', is een veelgehoord kritiekpunt op de omstreden elektronische halsband voor honden, maar niet iedereen is het daarmee eens. In onderstaande video uit 2019 sprak RTL Nieuws met een hondentrainer over de halsbanden: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore